Nyitókép: Pexels.com

Szakértő: Tunézia migrációs lezárásába egymilliárd eurót fektet az unió

Infostart / InfoRádió - Ignáth Márk
2023. október 26. 19:22
Az ország közállapotai romlanak, miközben nem csak az onnét távozók száma növekszik, az embercsempészek is ottani útvonalakat favorizálnak más országokból indulók Európa felé szállítására. Tóth Klaudia, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója elmondta: egy-egy fuvar ára 1300-1700 euró.

2022-ben több mint 32 ezer, Tunéziából útnak induló illegális migráns érte el Olaszország partjait, meghaladva ezzel a jázminos forradalom által kiváltott 2011-es migrációs hullám számadatait is.

"Tunéziában jelenleg olyan felfokozott gazdasági és politikai helyzet uralkodik, amely kiszolgáltatott helyzetbe lökte az országot. Romlanak a gazdasági mutatók, nő az államadósság, magas inflációs és munkanélküliségi ráta van, a dinár egyre inkább veszít az értékéből, a korrupció pedig egyre inkább elharapódzik, ami hozzáad az egyre inkább mélyülő társadalmi törésvonalakhoz" – sorolta az InfoRádióban Tóth Klaudia, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója.

Tunézia migrációs szempontból ráadásul még így is "csak" tranzitországnak számít,

több csempészútvonal használja az ország területét átjáróházként. Az embercsempészek tarifája épp a nemzetiség alapján igen változékony.

"Attól is függ, hogy valaki milyen állampolgárságú, tunéziaiaknak például jellemzően alacsony árakat szabnak, 1300-1500 euró között mozog a csempészdíj a Földközi-tengeren, míg a szubszaharaiaknak 1500-1700 euró is lehet a szállítás díja, mert a csempészútvonalakat lokális szervezetek menedzselik, é jelentősen több pénzbe kerül messzebbről célba juttatni az embereket" – ecsetelte.

A Tunéziából indulók 2015–2016 folyamán jellemzően fiatal férfiak voltak, ottani állampolgárok, új tendencia, hogy az ország "átjáróház", a tavalyi évben már csak 71 százalék volt tunéziai, aki onnan szállt vízre, a többiek belső-afrikaiak, marokkóiak, algériaiak, és mennek Lampedusa szigete irányába.

Közben Tunézia államfője megígérte az országnak, hogy ennek a helyzetnek vége lesz, az olasz és az uniós féllel történt tárgyalások alapján Tunézia ugyanis egy egymilliárd eurós keretet kaphat, hogy úrrá legyen a helyzeten. "A tunéziai parti őrség megpróbál mindenkit feltartóztatni" – mondta Tóth Klaudia.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Tóth Klaudia a tunéziai migrációról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást