Nyitókép: Arkagyij Budnyickij/MTI

Mentálisan beteg katonák ezrei harcolhatnak az orosz hadseregben

Infostart
2023. október 11. 11:35
Jelentések szerint az Ukrajnába küldött minden harmadik katona szenved a harctéri stressz okozta lelki problémáktól.

A brit védelmi minisztérium szokásos napi jelentésében megdöbbentő tényekről tudósít. Orosz pszichológusok nagyjából százezer katonánál diagnosztizálták már a hivatalosan a poszttraumatikus stressz szindrómának (PTSD) nevezett betegséget. Ez egyfajta védekezési mechanizmus, amely súlyos, megrázó események után lép fel, és amelynek során a borzalmas emlékképek rendszeresen ismétlődve jelennek meg a tudatban.

Ennek következtében akár részleges vagy teljes cselekvőképtelenség is felléphet. A PTSD-t korábban harctéri stresszként is leírták, a magyar köznyelv pedig a második világháború idején úgy emlegette, hogy az áldozat "légnyomást kapott".

Londonban emlékeztettek rá, hogy korábban már több orosz harctéri parancsnok is panaszkodott a katonái gyatra mentális állapotára. Az egyik legismertebb katonai vezető Ivan Popov vezérőrnagy, az 58. vegyes hadosztály parancsnoka volt, akit bíráló megjegyzései miatt le is váltottak.

Ugyanakkor a brit védelmi minisztérium szerint a súlyos mentális gondokkal küzdő orosz katonák száma még a hivatalosan elismert százezernél is több lehet, mivel nem tudják időben váltani az első vonalakban harcolókat. Márpedig ha az orosz vezetés nem törődik a katonái mentális egészségével, az előbb-utóbb az alakulatok harcértékének romlásához fog vezetni.

Az orosz sorozóbizottságok orvosai a háború kitörése óta sokkal szigorúbban bírálják el a különféle egészségügyi okokra hivatkozó felmentési kérelmeket. A britek szerint így sok olyan behívottat is a frontra küldenek, aki vagy fizikai, vagy mentális állapota miatt valójában alkalmatlan lenne a katonai szolgálatra.