Nyitókép: MTI/AP/Cafrir Abajov

Egy román állampolgár is meghalt Izrael megtámadása után

Infostart / MTI
2023. október 9. 16:25
Egy izraeli állampolgársággal is rendelkező, az izraeli hadseregben szolgáló román állampolgár is életét veszítette az izraeli támadásokban - közölte a News.ro jelentése szerint a román külügyminisztérium.

A hírportál szerint a bukaresti külügyi tárca üzenetben számolt be az izraeli hadseregben szolgáló, izraeli-román kettős állampolgár haláláról az X közösségi platformon. Mint írták, mélységesen elszomorítja őket a hír, és részvétüket fejezték ki az áldozat családjának. Hangsúlyozták továbbá, hogy Románia szolidáris Izraellel ezekben a nehéz időkben.

Luminita Odobescu román külügyminiszter hétfőn a Digi 24 hírportálnak elmondta: eddig mintegy 800 román állampolgár kérte a kimenekítését Izraelből és mintegy 100 a Gázai övezetből, utóbbiak vegyes nemzetiségű családok tagjai.

Hétfő reggelig mintegy 800 román állampolgárt szállítottak haza, de a miniszter szerint még sokan vannak várólistán.

Elmondta: becsléseik szerint további 800 román állampolgár lehet a zsidó államban, és mindent megtesznek, hogy mielőbb kimenekítsék őket.

A román állampolgár halálhírét a Várnában tartózkodó Marcel Ciolacu kormányfő is megerősítette, aki nyomatékosan elítélte az Izrael elleni támadást, és részvétét fejezte ki az áldozatok családjának.