Nyitókép: Pixabay

Folytatódik a köhögéscsillapító-botrány

Infostart
2023. október 4. 19:51
Mérgező vegyületeket talált az indiai gyógyszerhatóság a Norris Medicines által gyártott köhögéscsillapító szirupokban - szerepel a kormány által kiadott jelentésben.

A gyógyszerekben hasonló mérgező vegyületet találtak, mint a tavaly Gambiában, Üzbegisztánban és Kamerunban számos gyermek halálához köthető szirupokban.

Az állami élelmiszer- és gyógyszerügyi biztos szerdán közölte a Reuters hírügynökséggel, hogy a Norris Medicines gyárának szeptemberi vizsgálata után felfüggesztették a gyógyszergyártást közegészségügyi körülményekre hivatkozva.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) augusztusi jelentése szerint az Irakban árusított köhögéscsillapító termékekben is elfogadhatatlan mennyiségű mérgező vegyületet találtak.

Az indiai gyógyszerszabályozó hatóság a Fourrts indiai vállalat által gyártott köhögéscsillapító szirup három, augusztusban piacra dobott terméksorában is mérgező anyagokat talált.

A vállalat elnöke augusztusban azt mondta a Reuters hírügynökségnek, hogy a közelmúltban vizsgált szirupok vizsgálata során nem találtak mérgező anyagokat. Elmondása szerint nem érkezett jelentés hozzájuk halálesetről vagy káros hatásokról, az iraki piacra bocsátott termékeiket pedig elővigyázatosságból visszahívták.