Nyitókép: Forrás: X / Paul Mitchell

Ukrán nácit dicsért egy kanadai politikus, de megbánta - videó

Infostart / MTI
2023. szeptember 25. 17:18
Bocsánatot kért a kanadai parlamenti alsóház elnöke, amiért Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kanadai látogatása alatt egy olyan ukrán háborús veteránt dicsért a parlamentben, aki a második világháborúban egy náci alakulatban szolgált.

Zelenszkij pénteken a kanadai parlamentben mondott beszédet, és megköszönte, hogy a Justin Trudeau vezette kanadai kormány Ukrajna egyik leghangosabb támogatója az ország elleni orosz háború tavaly február 24-i kezdete óta.

Anthony Rota házelnök "ukrán hősként, kanadai hősként" ünnepelte a parlament előtt a teremben jelen levő, 98 éves Yaroslav Hunkát, és "megköszönte a szolgálatait". A képviselők kétszer is állva tapsoltak az ukrán veteránnak, aki a parlamenti ülésterem karzatán tisztelgett.

Utólag aztán kiderült, hogy Hunka a második világháború alatt az Első Ukrán Hadosztály tagja volt. Ez a hadosztály a Waffen-SS Galíciai Hadosztály és a 14. Waffen SS-hadosztály néven is ismert volt, önkéntes egységként működött a nácik parancsnoksága alatt. A Simon Wiesenthal Központ Barátai nevű emberi jogi szervezet szerint az Első Ukrán Hadosztály "ártatlan civilek elleni tömeggyilkosságok elkövetésében vett részt". A szervezet bocsánatkérést követelt a kanadai házelnöktől.

Rota nyilatkozatot adott ki, amelyben vállalta a felelősséget, és a történteket tévedésnek minősítette. A házelnök közölte, hogy sem az ukrán delegáció, sem kanadai képviselőtársai nem tudták, hogy miről fog beszélni, Hunka méltatása teljes mértékben az ő kezdeményezése volt, mivel a veterán az ő választókörzetében lakik, és felhívták rá a figyelmét.

"A történtek után további információk jutottak a tudomásomra, amelyek miatt megbántam, amit tettem. Különösen mélyen szeretnék bocsánatot kérni a kanadai és a világ zsidó közösségeitől.

Teljes felelősséget vállalok a tetteimért" - közölte Rota.

A RIA orosz állami hírügynökség idézte Oleg Sztepanovot, Oroszország kanadai nagykövetét, aki közölte hogy a nagykövetség hétfőn levelet küldött Justin Trudeau miniszterelnöknek és egy feljegyzést a kanadai külügyminisztériumnak. "Természetesen magyarázatot fogunk kérni a kanadai kormánytól" - közölte Sztepanov.