Nyitókép: skynesher/Getty Images

Felmérték, hány tanár hiányzik Németországban – meglepő adat született

Infostart
2023. szeptember 23. 17:30
A tizenhat német tartomány kulturális minisztere szerint csaknem 15 ezer tanári állás betöltetlen az országban. A Német Pedagógusok Szövetsége szerint a hiány a múltban elkövetett hibák következménye.

A RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND) hírszolgálat beszámolója szerint a tanév augusztus 31-i kezdete előtt a tartományi kulturális miniszterek körében felmérést végeztek, és az országban 14 466 teljes foglalkoztatású pedagógus hiányzik. Hasonló felmérést végeztek idén januárban is, az akkori adatokhoz viszonyítva a hiány 2125-tel emelkedett.

A leginkább érintett Észak-Rajna-Vesztfália tartomány 6715 fős hiánnyal.

A dobogó második helyén Alsó-Szászország áll 1760 fős, majd az önálló tartománynak számító Berlin 1400 betöltetlen pedagógusi állással. Az egykori NDK-hoz tartozott keletnémet tartományok sem büszkélkedhetnek. Jelentős a hiány Szászországban, Türingiában és Szász-Anhalt tartományokban is. A hiány tekintetében viszonylag "jól áll" Schleswig-Holstein, Mecklenburg-Elő-Pomeránia és az ugyancsak önálló Bréma.

Bajorország és a Saar-vidék tartományok ezzel szemben azzal büszkélkedhetnek, hogy a tanárok tekintetében nincs "deficit".

A Német Pedagógusok Szövetsége szerint a kialakult helyzet okát a múltban elkövetett hibák jelentik. A pedagóguspálya korábban jóval vonzóbb volt – vélekedett a szövetség elnöke. Stefan Düll szerint az elmúlt években – amikor még jobb volt a helyzet – számos pályázót elutasítottak akik azután más szakmákban helyezkedtek el.

Az oktatási alkalmazottak szakszervezete mind a szövetségi, mind a tartományi kormányokat arra szólította fel, hogy az eddiginél több pénzt fektessenek be az oktatás, illetve a képzés jövőjébe. A "megoldási" javaslatok között korábban felmerült külföldi munkaerő képzése, illetve alkalmazása, a nyugdíjba vonult pedagógusok visszacsábítása. Sőt felvetették nem tanári végzettségű személyek alkalmazását a közigazgatás és az informatika területéről vagy épp könyvtárakból.