Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Új, modern fegyvert vetettek be az oroszok Ukrajnában – itt vannak a részletek

Infostart
2023. szeptember 16. 08:20
Az X-en (korábban Twitter) publikáló WarVehicleTracker szúrta ki az egyik orosz tévé csatorna hírei között, hogy Ukrajnában is megjelent a 2S31 Vena önjáró aknavető.

Mint arról már az Infostarton többször is beszámoltunk, az ukrajnai háborúban mindkét oldal számára kulcsfontosságú a tüzérség. Mivel egyik fél sem tudott légi fölényt kivívni, ezért a csapataikat nem tudják a levegőből támogatni. Ezt a feladatot az ágyuk, tarackok, tüzérségi rakéták és aknavetők látják el.

Az oroszok újabban egy olyan fegyvert is bevetnek, amelyet eddig még nem lehetett megfigyelni az ukrajnai harcokban. A 2S31 Vena 120mm-es önjáró aknavető, igazából nem új fegyver. A múlt század kilencvenes éveinek elején tervezték és 1997-ben jelent meg az akkori szovjet hadsereg fegyverzetében. Egy 120 milliméteres aknavetőt építettek egy BMP-3 gyalogsági harcjárműre.

Elődje a 2S9 Nona-S tüzérségi rendszer volt, amelyet a légideszant csapatok támogatására fejlesztettek ki. Az új eszköz fegyvertornya digitális automatizált tűzvezető és navigációs rendszerrel, valamint elektro-optikai felderítő, illetve célmegjelölő berendezéssel van felszerelve. A 2A80 ágyú-aknavető nagy robbanóerejű lövedék kilövésére képes, amelynek maximális hatótávolsága 18 kilométer. A járművet hegesztett alumínium páncélzat védi a kézifegyverek és repeszek ellen.

Páncéltörő lövedékeket is képes kilőni, amelyek akár 650 mm-nyi acéllemezt is képesek átütni akár egy kilométeres távolságból. A saját védelmére a torony tetején egy géppuska szolgál, amely a drónok elleni is hatásos lehet.

Mivel egy kétéltű járműre épül, a Vena önjáró aknavető úszóképes is. Oroszországban a szárazföldi haderő és a tengerészgyalogság használja. Azerbajdzsán és Venezuela hadseregében is rendszerben áll. Korszerűbb felderítő és tűzvezető műszereinek köszönhetően valószínűleg pontosabb fegyver, mint bármelyik más orosz aknavető, amelyeket Ukrajnába használnak.