Nyitókép: Forrás: X / NEXTA

Újabb pusztító dróncsapás érte az orosz haderőt - videó

Infostart
2023. szeptember 14. 12:40
A közösségi médiában megjelent értesülések szerint az ukrán titkosszolgálat (SZBU) és a haditengerészet közös akciót hajtott végre a Krím-félszigeten.

Drónokkal és cirkáló rakétákkal pusztítottak el az ukránok egy méregdrága orosz légvédelmi rendszert. Az 1,2 milliárd dollár (mintegy 400 milliárd forint) értékű Sz-400 Triumf (NATO-kódja: SA–21 Growler) az egyik legmodernebb orosz fegyvernek számít.

Ezt a légvédelmi rakétarendszert az 1990-es években fejlesztették ki Oroszországban, az Almaz tervezőirodában. A fegyverrendszer az SZ–300-as továbbfejlesztett változata és 2007-ben állt szolgálatban az Orosz Fegyveres Erőknél.

Az SZ–400-as négyfajta rakéta alrendszerrel fedi le a teljes légvédelmi spektrumot. Ezek a „rendkívül nagy hatótávolságú” 40N6 (400 km), „nagy hatótávolságú” 48N6 (250 km), „közepes hatóválságú” 9M96E2 (120 km), illetve a „rövid hatóválságú” 9M96E (40 km) rakéta.

Ha az információ igaz, ebből a rendkívül drága fegyverből sikerült most egy teljes rendszert szétlőniük az ukránoknak.

Jól értesült internetes források szerint a támadás a következőképpen zajlott: először az ukrán titkosszolgálat (SZBU) drónjai rombolták szét az Sz-400-as lokátorait, majd a rakétakilövőkkel a haditengerészet Neptun manőverező robotrepülőgépei végeztek. Ezek a fegyverek korábban már világhírűvé váltak, miután két ilyen küldte hullámsírba az orosz Fekete-tengeri Flotta zászlóshajóját, a Moszkva cirkálót.

Piros jel mutatja a Krím-félszigeten, Jevpatorija közelében szétrombolt Sz-400 Triumf légvédelmi rakétarendszer valószínű helyét. Forrás: Google Térkép

Arról egyelőre nem érkeztek hírek, hogy az akcióban hány ukrán drónt és cirkálórakétát használtak fel.