Nyitókép: TravelCouples/Getty Images

Támad a botulizmus: szardíniát evett egy étteremben, és meghalt

Infostart
2023. szeptember 14. 10:45
Rosszul tartósított szardíniát evett egy étteremben nyaralás alatt, emiatt pedig meghalt egy francia nő.

A nő egy bordeaux-i étteremben evett házi készítésű szardíniát, de botulizmust, vagyis kolbászmérgezést kapott tőle, és 12 nappal később bele is halt a betegségbe – írja a Telex.

A Tchin Tchin Wine Bar étterem vendégei közül további tizenkét ember kórházban fekszik, mert ők is ettek a halból. A nő élettársát szintén intenzív osztályon kezelik, öten lélegeztetőgépen vannak.

A botulizmus egy súlyos neurológiai betegség, amelyet általában a nem megfelelően tartósított élelmiszerek fogyasztása okoz. Az ilyen ételekben Clostridium botulinum baktérium lehet. Ez olyan toxint termel a szervezetben, ami több hétig tartó izombénulást okozhat. A méreg a légzést végző izmokra van a legnagyobb veszéllyel, de a betegség csak az esetek 5-10 százalékában halálos.

A betegség több napig csak lappang a szervezetben, ezért nemzetközi egészségügyi riasztást adtak ki, amelyben arra kérik a kórházakat, hogy figyeljenek azokra a betegekre, akik nemrégiben jártak Bordeaux-ban, és olyan tünetekkel küzdenek, mint a hasmenés, hányás vagy látás- vagy beszédproblémák.