Nyitókép: MTI/EPA/Christopher Neundorf

Hansi Flick hiába bukott meg, példátlan vigaszdíjat kap

Infostart
2023. szeptember 12. 13:30
Rudi Völler csak egyetlen mérkőzésre ugrik be a német labdarúgó-válogatott kispadján, de jelezte, október 9-ig megnevezik a hétvégén menesztett Hansi Flick végleges utódját. A távozó szövetségi kapitány pedig négymillió eurós végkielégítést kaphat.

Szívük mélyén minden bizonnyal csodát várnak a német szurkolók a franciák elleni esti dortmundi mérkőzésen. A józan ész azonban azt diktálja, hogy csodára aligha lehet számítani, amit a nemrég kinevezett csapatkapitány, Ilkay Gündogan is elismert. A sorozatos kudarcok után menesztett Hansi Flick helyett a nagy tekintélynek és népszerűségnek örvendő 63 éves Rudi Völler ül edzőként a válogatott kispadján.

Az a Völler, aki évtizedekkel ezelőtt összesen kilencven alkalommal öltötte magára a válogatott mezét, majd 2000 és a 2004 között a német nemzeti tizenegy edzője volt. Az elmúlt időszakban a Német Labdarúgó Szövetség, a DFB sportigazgatójaként tevékenykedett Bernd Neuendorf elnök jobbkezeként.

A japánok elleni "történelmi" kudarc után Hansi Flick vasárnapi menesztése elkerülhetetlen volt, mint ahogy az is, hogy azonnali helyettesre van szükség. Így esett a választás Völlerre, aki a rendkívüli helyzetre való tekintettel a franciák ellen vállalta az ideiglenes megbízatást. Voltak, akik abban reménykedtek, hogy Rudi Völler akár hosszabb távra is megoldást jelenthet, a reményt azonban ő maga oszlatta el. A franciák ellenni találkozó előestéjén ugyanis a leghatározottabban leszögezte, hogy csakis egyestés megbízatásról van szó.

" Vállalásom csak egy alkalomra szól" – fogalmazott dortmundi sajtóértekezletén, a leghatározottabban kizárva annak lehetőségét, hogy tizenkilenc év után ismét hosszabb távon szövetségi kapitányként folytassa.

Egyidejűleg azt is bejelentette, hogy az új szövetségi kapitányt, azaz

a végleges Flick-utódot legkésőbb október 9-ig kinevezik.

A német válogatott akkor ugyanis további két felkészülési mérkőzésre az Egyesült Államokba utazik, ahol a csapatot Völler szerint már az új tréner irányítja.

Az új edző személyével kapcsolatban nem bocsátkozott találgatásokba. Azt azonban leszögezte, hogy olyan trénerre van szükség, aki szívvel lélekkel irányítja majd a csapatot.

Elmondta azt is, hogy franciák ellen nem változtat a még Flick által kijelölt kereten, az összeállítás azonban a japán válogatott elleni csapathoz képest két poszton mindenképp módosulni fog. Nevet nem említett, mindössze kisebb sérülésekre utalt. Elmondta, hogy az előd által kinevezett Ilkay Gündogan marad a csapatkapitány, továbbá, hogy kisebb szerkezeti változtatásokat tervez. Utalt arra is, a "veterán" Thomas Müller csatárként kezdő lehet.

A legfontosabbnak azt nevezte, hogy a német válogatott a franciák elleni játékkal visszanyerje hitelét, különös tekintettel a közönség bizalmára.

A csapatkapitány Gündogan a sajtóértekezleten igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy az esti találkozón Franciaország az esélyes. "Itt az ideje azonban, hogy tisztességes eredményt érjünk el" – tette hozzá.

Közben a Der Spiegel számolt be arról, hogy a menesztett szövetségi kapitánynak továbbra is milliók ütik a markát, ami ugyancsak megterheli a DFB költségvetését. Hansi Flick szerződése ugyanis a június közepén kezdődő hazai rendezésű Eb-ig szól, és addig mindenképp teljes fizetés illeti.

A France Football sportmagazin korábbi adatai szerint a tavaly novemberi katari világbajnokság előtt Flick Európa legjobban fizetett szövetségi kapitánya volt, éves jövedelmét 6-6,5 millió euróra becsülték, így még mintegy négymillió euró (több mint másfél milliárd forint) jár neki. A sorban őt 5,8 millióval Gareth Southgate, az angol válogatott trénere követte, míg a harmadik 3,8 millióval Didier Deschamps, a francia nemzeti tizenegy edzője volt. A lista mára csupán abban változott, hogy az olasz válogatott volt trénere, Robert Mancini ugrott az élre, aki Szaúd-Arábiában sajtójelentések szerint évi 25-30 millió eurót keres.

Aami Flick utódlását illeti, folytatódnak a találgatások. A legesélyesebb jelöltnek sokak a 36 éves Julian Nagelsmannt tartják, aki minden idők legfiatalabb német szövetségi kapitánya lehet. Hozzá képest a 39 évesen bemutatkozó Jürgen Klinsmann "idősnek" számított.

A jelöltek listáján számos név szerepel, értesülések szerint azonban eggyel kevesebb, mint huszonnégy órával korábban, ugyanis "visszalépett" Ralf Rangnick, az osztrák válogatott szövetségi kapitánya.