Nyitókép: gov.pl

Az Egyesült Államok is szegényített uránt tartalmazó fegyvereket küldhet Ukrajnának

Infostart
2023. szeptember 2. 11:30
A hivatalos bejelentés a jövő héte várható.

Az Egyesült Államok szegényített uránt tartalmazó páncéltörő lőszert küld Ukrajnának - tudta meg a Reuters. A hírügynökség az erről szóló dokumentumhoz jutott hozzá, és az információt megerősítette nekik két amerikai tisztviselő is.

A lövedékek az Ukrajnának szánt új katonai segélycsomag részét képezik, amelyet a következő héten hoznak nyilvánosságra. A lőszereket az amerikai Abrams harckocsikhoz lehet használni.

Az egyik megkérdezett szakértő azt mondta, hogy a segélycsomag értéke 240 és 375 millió dollár között lesz attól függően, hogy pontosan mit tartalmaz majd.

Nagy-Britannia az év elején már küldött szegényített uránt tartalmazó lőszert Ukrajnának.

Katonai szempontból nem a sugárzás a lényeg

Bár a szegényített urán is radioaktív, lényegesen kevésbé, mint a természetben előforduló urán. és nem lehet belőle atomfegyvert készíteni.

„A szegényített, a nukleáris reaktorok és fegyverek anyagának gyártásakor visszamaradt uránnak csak annyi köze van a nukleáris fegyverekhez, hogy az gyártásukkor hulladékként visszamaradt” – írta korábban a közösségi médiában Pálinkás József atomfizikus, politikus, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke.

Az urándúsítás melléktermékét, a szegényített uránt azért használják lőszerként is, mert rendkívüli sűrűsége lehetővé teszi, hogy a lövedékek könnyen áthatoljanak a páncélzaton, és felgyulladjanak por- és fémfelhőben.

Az Egyesült Államok az 1990-es és a 2003-as Öbölháborúban használt nagy mennyiségben szegényített urántartalmú lőszert, valamint akkor is, amikor a NATO bombázta Jugoszláviát 1999-ben.