Nyitókép: MTI/EPA/Roszkozmosz

Az amerikaiak látják, mit művelt a Holdba csapódó orosz űreszköz

Infostart / MTI
2023. szeptember 1. 19:48
Tízméteres átmérőjű krátert hagyhatott maga után Oroszország Luna-25 nevű űrkutató automata állomása, amely augusztus 19-én a Hold felszínének csapódva megsemmisült - közölte pénteken az Amerikai Űrhajózási Hivatal (NASA), amely képeket is közzétett a helyszínről.

A Vosztocsnij űrállomásról felbocsátott Luna-25 lett volna az első jármű, amely leszállást hajt végre a Hold déli pólusának nehéz terepén. Az állomás fő feladata a talajösszetétel elemzése és annak megállapítása lett volna, hogy van-e jég az égitesten.

A NASA holdkutató űrszondája, az LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter) által készített felvételek alapján az amerikai ügynökségnél megállapították, hogy a kráter valószínűleg az orosz űrszonda becsapódási helyét mutatja.

"Az új kráter körülbelül 10 méter átmérőjű. Mivel közel van a Luna-25 becsült becsapódási pontjához, az LRO csapata arra a következtetésre jutott, hogy a küldetés nyomán jöhetett létre, nem pedig természetes becsapódás útján" - közölte a hivatal.

A friss kráter körülbelül 400 kilométerre található a Luna-25 űrszonda tervezett leszállóhelyétől egy ősi, jóval nagyobb, meredek kráter belső peremén. A NASA űrszondájának tavalyi átrepülése során készített képein még nem látható az új kráter.

A Luna-25 elvesztésének okait Oroszországban tárcaközi különbizottság fogja vizsgálni. Ez a projekt volt az orosz holdkutatási program első küldetése. Az előző, Luna-24 állomást még 1976-ban a Szovjetunióból indították.