Nyitókép: Getty Images/ Bloomberg

Vizsgálja a kémelhárítás, hogy szándékosan fertőzik-e a háborús kulcs lengyel várost

Infostart
2023. augusztus 29. 14:53
Egyre több embert fertőz a tüdőgyulladással járó legionáriusbetegség: már 11 ember halt meg fertőzésben Lengyelországban.

Mint arról az Infostarton beszámoltunk, öt nappal ezelőtt tüdőgyulladással járó legionáriusbetegségben meghalt öt ember a délkelet-lengyelországi Rzeszów város kórházaiban. Rzeszówban a helyi hatóságok vízminták vételét rendelték el a vízvezetékrendszerből, kikapcsolták a szökőkutakat, valamint az utóbbi napok hősége miatt működő párakapukat is – írja az Index.hu.

A Politico kedden közölte: már legalább 11 haláleset és 144 megbetegedés történt a fertőzés miatt. Hozzátették:

a fertőzés forrását továbbra sem találták meg.

A legionáriusbetegséget a Legionella baktériumok okozzák. A fertőzés súlyos tüdőgyulladáshoz vezethet, ami különösen veszélyes azokra az idős emberekre, akik valamilyen más alapbetegségben szenvednek. A WHO szerint a fertőzés leggyakrabban szennyezett vízcseppek belégzésével terjed, például légkondicionáló, párásító rendszereken keresztül.

A város vízellátó rendszeréből származó kilenc vizsgált minta közül négy igazolta a Legionella baktériumok jelenlétét, hamarosan további száz mintát tesztelnek.

Vizsgálják a fertőzés eredetét

A portál információi szerint az ország kémelhárító ügynöksége, az ABW azt vizsgálja, szándékosan szennyezik-e a város vízhálózatát. Az Ukrajnának szánt katonai és humanitárius segélycsomagokat ugyanis Rzeszówon keresztül juttatják el az ukránoknak, ráadásul amerikai katonák is állomásoznak a városban. A hétvégén a város elővigyázatosságból fertőtlenítette a teljes vízhálózatát.

(Nyitóképen: A városháza a lengyelországi Rzeszow főterén 2023. január 10-én, kedden. A mintegy 200 ezer lakosú város a fő nemzetközi kapuvá vált az ukrajnai háborúban.)