Nyitókép: Forrás: Twitter/Igor Sushko

Így csapott le egy orosz helikopter a Fekete-tengeren egy hajóra

Infostart
2023. augusztus 14. 19:12
Az orosz haditengerészet feltartóztatott és átkutatott egy török teherhajót.

A palaui zászló alatt, török legénységgel hajózó, Sukra Okan nevű teherszállító a romániai Sulina kikötőjébe tartott, de az orosz haditengerészet Vaszilij Bikov őrnaszádja nemzetközi vizeken feltartóztatta. A hadihajó előbb rádión szólította fel a török legénységet a megállásra, de nem engedelmeskedett.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, ezután figyelmeztető lövések dördültek, majd miután a teherszállító megállt, a naszádról egy Ka-29-es helikopteren orosz tengerészgyalogosok szállták meg a hajót. Átkutatták a rakományt és ellenőrizték a hajó iratait, majd távoztak.

Az erős szélben azonban nem lehetett könnyű dolguk az orosz pilótáknak, mert csak hosszas manőverezgetés után tudták felvenni a tengerész katonákat.

Oroszország azt követően, hogy kilépett a fekete-tengeri gabonaegyezményből, szigorú intézkedéseket jelentett be. Moszkvában azt közölték, hogy minden Ukrajnába tartó hajót úgy kezelnek, mint ha fegyvert vagy hadianyagot szállítana. Ezért az orosz haditengerészet megállítja és átkutatja az összes teherszállítót.