Nyitókép: MTI/EPA/Ri Hjun Vu

Felperzselte a nap, majd elöntötte a víz a világ cserkészeit Koreában

Infostart
2023. augusztus 11. 16:53
Több mint 200 magyart is menekíteni kellett a 25. cserkész világtalálkozóról a közelgő tájfun elől. A koreai vendéglátók nem voltak a helyzet magaslatán.

213 magyart is menekíteni kellett Dél-Koreában a 25. cserkész világtalálkozóról (jamboree) a közelgő tájfun elől - tudatta helyszíni információira hivatkozva az RTL.

A részvevők nehéz helyzetbe kerültek, a magyar kontingens PR-vezetője, Szabó Benedek szerint a koreaiak nem igazán készültek fel több tízezer ember fogadására, a higiéniás hiányosságok mellett vízből és élelemből sem volt megfelelő a mennyiség, miközben 35 fokos hőség tombolt. Volt, aki el is ájult. A területen ráadásul szinte egyáltalán nem volt fa vagy árnyék.

A televíziónak nyilatkozott a romániai magyar cserkészkontingens felelőse is, aki szerint a magyarokat azért nem érintette kritikusan a helyzet, mert hozzászoktak a legkülönfélébb táborozási körülményekhez, míg voltak olyan nemzeti csapatok, akik a kitelepítés előtt már hazamentek.

A magyar kontingens egy egyetemi kollégiumban várakozott a pénteki záróünnepségig, amelyre egy stadionban kerül sor.

Az Infostart helyszínről származó információi szerint több ezren hőgutát kaptak a találkozón - a terhelést a tábori kórház sem bírta -, a dzsembori sátrait pedig raklapokra verték, hogy ne a vízbe kelljen.

A hőséget követte a vihar miatti kitelepítés, emiatt az egész tábornak költöznie kellett.

A koreai helyszín a lengyel pályázattal (Gdansk) szemben főképp afrikai szavazatokkal nyerhetett.