Nyitókép: MTI/EPA/Oleh Petraszjuk

Hírhedt zsoldos alakulat őrzi a zaporizzsjai atomerőművet és környékét

Infostart
2023. augusztus 9. 20:25
Az al-Dzsazíra beszámolója szerint Európa legnagyobb teljesítményű atomerőművét jelenleg csecsen alakulatok ellenőrzik. Rajtuk kívül más csapatok is jelen vannak a településen és a stratégiai erőműben, de jó láthatóan a háborús bűnökkel vádolt egységek jelentik a helyi elit szervezetet.

A Kremlhez hű csecsen Ahmat-tagokat telepítenek Enerhodarba az oroszok, hogy ők tartsák fenn a békét a városban. A korábban durva atrocitásokkal vádolt muszlim harcosokat nemcsak a város, hanem az amellett található Zaporizzsjai atomerőmű védelmével is megbízták. A most beazonosított katonák a Csecsenföld fővárosában, Groznijban székelő elit alakulatba tartoznak, az egyikük a szervezet parancsnoka – idézi a pánarab hírtelevízió beszámolóját a Portfolio.

Enerhodar lakossága a háború előtt körülbelül 51 ezer fő volt, mostanra becslések szerint a népesség minimum felét elvesztette. A helyi lakosság elmondása szerint a csecsenek váltásokban dolgoznak a térségben, és magasabb státuszt képviselnek, mint az orosz etnikumúak. A térség legjobb minőségű épületeiben kaptak szálláshelyet is. Ennek ellenére a döntéshozatalba nincs beleszólásuk – olvasható.

Az alakulat feje Ramzan Kadirov – Vlagyimir Putyin orosz elnök személyes barátja – aki a beszámoló szerint a stratégiai fontosságú erőmű védelmét is a saját pozíciójának megerősítésére használja Moszkvában. Az Ahmatot zsoldosalakulatként jellemzik, ami a Wagnerrel ellentétben aláírta az orosz védelmi minisztérium szerződését. Megfigyelők elmondták, hogy ennek ellenére továbbra is Kadirovhoz hűek a harcosaik.

Az alakulatot számos bűncselekménnyel megvádolták korábban, köztük, hogy a csecsen vezető parancsára követtek el erőszakos cselekményeket a velük nem szimpatizálók ellen. A harcosok az ukrán háborúban is részt vettek, akkor ukrán hadifoglyok kínzásával vádolták meg őket. Hírek szerint most a járőrözések során is rendszeresen zaklatják a helyi lakosságot, nagyon szigorú felügyeletet fenntartva.