Nyitókép: Forrás: Twitter/Ukraine Battle Map

Ukrajna szintet akar lépni a háborúban

Infostart
2023. augusztus 8. 10:40
Új, nagy hatótávolságú rakétákat kért az Egyesült Államoktól az ukrán külügyminiszter.

Ezt maga Dmitro Kuleba közölte a Reuters hírügynökséggel, amikor arról számolt be, hogy telefonon tárgyalt Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel. A kijevi diplomácia vezetője úgy fogalmazott: "Köszönetet mondtam az Egyesült Államoknak minden segítségért, és hangsúlyoztam, hogy az ATACMS szállításával fokozni kell Ukrajna nagy hatótávolságú csapásmérő képességét."

Ukrajna korábban már többször sürgette az Egyesült Államokat, hogy küldjön a háromszáz kilométer hatótávolságú rakétákból is. Ezeket a már sikerrel alkalmazott HIMARS sorozatvetőkből lehet indítani és mivel rendkívül pontos fegyverek, különösen alkalmasak lennének arra, hogy mélyen az orosz vonalak mögött mérjenek velük csapást, fontos célpontokra.

De éppen a rakéták nagy hatótávolsága miatt zárkózott el eddig Washington a fegyverek átadásától. Az amerikaiak ugyanis attól tartanak, hogy az ATACMS rakétákkal az ukránok esetleg mélyen az orosz hátországban lévő célokat is támadhatnak. Márpedig a Nyugat eddig is kikötötte, hogy az általa szállított fegyvereket az ukránok nem vethetik be Oroszország területén.

Ez ugyanis rendkívül közel hozná az Oroszországgal való közvetlen katonai konfliktust.

Arról egyelőre nincs információ, hogy Washington ezúttal hajlandó-e eleget tenni Kijev kérésének és leszállítja-e a harcászati rakétákat az ukránoknak.