Nyitókép: Christophe Gateau/picture alliance via Getty Images

"Németország a vesztesek útjára lépett"

Infostart
2023. augusztus 2. 09:12
A legenyhébb kifejezéssel élve pang a német gazdaság. Szakértők szerint a remélt konjunktúra kilátásai egyre halványabbak. A legtekintélyesebb gazdasági szervezetek vezetői sorra figyelmeztetnek, hogy Németoszág "a vesztesek útjára" lépett. Nyilatkozataikból kitűnt, hogy egyre nagyobb aggodalommal tekintenek a jövőre.

Szakértők szerint hosszú idő óta nem voltak olyan borúsak a német gazdasági kilátások, mint most.

A szakemberhiány, a bürokrácia, a magas kamatok és a megemelkedett energiaárak egyre súlyosabb terhet jelentenek.

"Ha továbbra is a vezető ipari országok közé akarunk tartozni, több területen is kiigazításokra van szükség"

- hangsúlyozta ezzel kapcsolatos nyilatkozatában Rainer Dulger, a Munkaadók Szövetségének elnöke.

A Német Iparszövetség elnöke, Siegfried Russwurm szerint az ország immár a vesztesek útján jár, különösen nemzetközi összehasonlításban.

A Német Kézműipari Szövetség elnöke, Jörg Dittrich hangsúlyozta, hogy sürgős cselekvésre van szükség. Szerinte ellenkező esetben Németországot súlyos válság fenyegeti.

Az idézett szakértők szerint az elemzések egyhangúan arra utalnak, hogy pang a német gazdaság.

A szövetségi statisztikai hivatal adatai szerint a remélt tavaszi fellendülés elmaradt.

A bruttó hazai termék a második negyedévben stagnált az előző negyedév adataihoz viszonyítva. Az elkövetkező hónapokra vonatkozó kilátások pedig felettébb borúsnak tűnnek.

A Nemzetközi Valutaalap a napokban közzétett jelentésében azt vetítette előre, hogy a német gazdaság az idei esztendőben 0,3 százalékkal "zsugorodik". A német kormány ugyanakkor áprilisi előrejelzésében azt valószínűsítette, hogy a GDP ebben az évben 0,4 százalékkal növekszik.

Egyáltalán nem osztotta a kormányzati előrejelzésben megfogalmazott óvatos derűlátást a BDI korábban idézett elnöke.

Siegfried Russwurm értékelése szerint a konjunktúra mutatói sajnos kivétel nélkül hanyatlást, azaz teljes mértékben rossz irányt jeleznek.

A BDI elnöke utalt arra, hogy az IMF növekedési előrejelzése szerint a huszonkét ország, illetve régió közül Németország az egyetlen, ahol a GDP ebben az évben visszaesést mutat.

"Válság virágzó tájak helyett" - értékelte a kialakult helyzetet az elnök, aki felrótta, hogy egy ilyen rendkívül nehéz helyzetben a politika nem nyújt megfelelő támogatást.

Utalt arra is, hogy már hosszú ideje nem csak pénzről van szó. Russwurm szerint egyáltalán nem sikerült előrelépni a bürokrácia leépítésében, de nem sikerült előrelépni a szükséges engedélyezési eljárások felgyorsításában sem.

Mint ahogy semmilyen előrelépés nem történt a jövő energiarendszerének határozott alakításában, illetve az ezzel kapcsolatos költségek kézben tartásában - tette hozzá.

A BDI vezetője szerint a politika lassan kénytelen lesz felismerni, hogy nem virágzó tájakról és újabb gazdasági csodáról kell beszélnünk, hanem a német gazdaság válságáról .

.