Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Gavriil Grigorov

Oroszország teljesen Afrika felé fordult

Infostart / MTI
2023. július 28. 16:04
Oroszország több mint negyven afrikai országgal kötött katonai-műszaki együttműködésről szóló megállapodást – közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Az egyezmények az érintett országok biztonságának, szuverenitásának és védelmi képességeinek megerősítését célozzák – tette hozzá az orosz államfő a szentpétervári Oroszország–Afrika csúcstalálkozó második napján.

Vlagyimir Putyin megjegyezte: az afrikai országok képviselői aktívan részt vesznek az Oroszország által szervezett katonai-műszaki fórumokon és gyakorlatokon, ahol még alaposabban megismerhetik fegyvereit és elsajátíthatják használatukat.

Az orosz elnök bejelentette, hogy Oroszország megerősíti diplomáciai jelenlétét Afrikában, új konzulátusokat és nagykövetségeket nyit, valamint bővíti a már meglévő képviseletek személyzetét.

A kétnapos csúcstalálkozón az afrikai kontinens 54 országából 49 képviselteti magát, de csak 17 ország állam- vagy kormányfői szinten. Ez kevesebb résztvevőt jelent, mint ahányan a 2019-es csúcstalálkozón megjelentek.