Nyitókép: Forrás:Wikipédia

Ilyen egy repülő aligátor harapása - mutatjuk

Infostart
2023. július 24. 14:46
Egy orosz Ka-52 Alligator harci helikopter így pusztít el egy amerikai lövészpáncélost.

A Twitteren közzétett videót egy Ka-52-es orosz harci helikopter fedélzeti kamerája készítette. A pilóták egymás közti beszélgetése is jól hallható, illetve olvasható az angol nyelvű fordítás.

Némi kezdeti bizonytalanság után a fegyverzetet kezelő tiszt megtalálja a célpontot és még azt is látja, hogy emberek vannak körülötte. Majd elindít egy páncéltörő rakétát.

Az aligátor fogai: 9M120 Ataka, orosz páncéltörő rakéták egy Ka-52 Alligator harci helikopterre függesztve. Forrás:Wikimédia

Ebből kétfélét rendszeresítettek az oroszok ehhez a helikopterhez. A 9M120-1 Ataka-1 legfeljebb hat kilométerre lévő célok ellen indítható, míg a 9A4172K Vikhr-1 rakétával akár 8-10 kilométerre lévő páncélosokra is lehet vadászni. A videó alapján nehéz lenne megmondani, hogy a két fegyver közül melyiket használták a Bradely ellen.

Bár a becsapódást követően az egyik pilóta többször is megismétli, hogy a célpont ég, mégis vannak, akik kétségbe vonják a találatot. Az egyik kommentelő ugyanis kimerevítette a képet és azon azt látni, hogy a rakéta a lövészpáncélos mögött vágódott a földbe és valószínűleg az aljnövényzetet gyújthatta fel.

Mindenesetre az oroszok szerint a Ka-52 Alligator sikeres támadást hajtott végre az ukrán páncélozott harcjármű ellen. Ezt viszont az ukránok cáfolják.