Nyitókép: Anton Petrus / getty

Trükkös megoldással adna 20 milliárd eurót Ukrajnának az EU

Infostart
2023. július 19. 17:51
A brüsszeli tervek szerint az Európai Békekeretből négy év alatt húszmilliárd eurót adnának, főleg fegyverek vásárlására.

A tervekről a Politico értesülései alapján a vg.hu számolt be. A javaslat értelmében az unió közvetlenül nem venne fegyvereket Ukrajnának, hanem azokat a tagországok szállítanák. A vásárlásokat viszont a közös Európai Békekeretből fizetnék.

Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője már korábban célzott az elképzelésre, amikor azt mondta: "Lehetővé kell tenni, hogy Ukrajna megvédje magát. Az Európai Békekeret lehetne az új ukrán védelmi alap."

Az unió eddig mintegy négymilliárd euróval finanszírozta Ukrajna fegyverellátását, így a mostani elképzelés ezt alaposan megnövelné: az ötszörösére duzzasztaná a támogatás nagyságát. Az is figyelemre méltó – írja a portál –, hogy

négyéves programról van szó, vagyis Brüsszel sem számít a konfliktus gyors rendezésére.

A tervezetet már szétküldték a tagországoknak, hogy véleményezzék, a külügyminiszterek tanácsa pedig csütörtökön fogja megvitatni. Az elképzelések szerint a javaslatot ősszel fogadnák el a tagországok, ám a vg.hu szerint ez nem lesz egyszerű. Ugyanis Szijjártó Péter külügyminiszter már jelezte: Magyarország addig nem támogat semmi ilyet, amíg Ukrajna a háború szponzorának nyilvánítja az OTP-t, mert a magyar bankcsoport még mindig nem vonult ki Oroszországból.