Nyitókép: MTI/AP/Olekszandr Ratusnyak

Az év végéig egymillió darab készülhet az oroszok egyik csúcsfegyveréből

Infostart
2023. július 17. 15:04
A Lancet dróncsalád lett egyértelműen a legsikeresebb harctéri taktikai kamikazedrónja az orosz hadseregnek az orosz–ukrán háborúban.

Az orosz állami média, az orosz Rosszija 1 televízió összeállítása szerint a drónokat gyártó ZALA Aero vállalat, illetve anyacége, a Kalasnyikov konszern most háromszorosára kapcsolja a ZALA Lancet drónok gyártásának ütemét.

A termelés felfuttatása azzal hozható összefüggésbe, hogy a Lancet drónok az orosz–ukrán háború egyik legsikeresebb fegyverének számítanak az orosz oldalon. Ezek a kamikazedrónok jelentős számú és érzékeny veszteségeket okoznak az ukrajnai haderő eszközállományában – írja a Portfolio.

A különféle fegyvercsoportok közül a Lanceteknek köszönhető az egyik legnagyobb pusztítás az ukrán haderő vontatott és önjáró tüzérségi eszközei között, de a 40 kilométeres hatótávú, 3-5 kilogrammos robbanófejeket szállító dróncsalád a páncélozott szállító járművekben és a könnyű tankok soraiban is jelentős, eddig már összesen több százra tehető pusztító csapást végzett el.

Megszólalt Alekszandr Zaharov, a Lancet vezető fejlesztőmérnöke is, aki a gyártás felfuttatásával kapcsolatban elmondta, hogy jelenleg már 200 ezer elkészített példánynál tart a Kalasnyikov cégcsoport vállalata, de az év végére az egymillió legyártott drón a cég termelési terve.

Az orosz hírcsatornák szerint a drón fejlesztői mostanra elkészültek a Lancetnek egy olyan újfajta típusával is, amely képes lesz drónrajként is működni. A nem hivatalos hírek szerint a legújabb Lancetekből egyszerre 4-5 darabot indítanak majd mobil kilövőállomásokról, amely csoport tagjai mesterséges intelligencia alapján derítik fel és semmisítik meg a célpontjaikat egymással együttműködve, minden emberi beavatkozás nélkül.