Nyitókép: MTVA Fotó: Molnár-Bernáth László

Új, izgalmas látnivaló - megnyílik a turisták előtt a brassói fellegvár

Infostart / MTI
2023. július 16. 15:18
Tíz év zárva tartás után szeptemberben már ideiglenesen megnyitja a nagyközönség előtt a brassói fellegvárat az erdélyi város önkormányzata. Utána munkálatok kezdődnek.

Brassó önkormányzata a napokban vette át a város fölé magasodó értékes épületegyüttest a román pénzügyminisztériumtól, mely májusban mondott le róla a város javára. Az önkormányzat korábbi bejelentése szerint turisztikai és kulturális célra hasznosítaná a fellegvárat - írta a Buna Ziua Brasov, Brassó megyei román lap.

Allen Coliban polgármester úgy nyilatkozott, hogy első körben kitisztítják a várudvart a néhol méteresre nőtt növényzettől, majd az állagmegőrzési munkálatok következnek. Elkészítik a szakjelentéseket, majd engedélyért folyamodnak a művelődési minisztériumhoz, mivel a vár első kategóriás műemlék.

A polgármester az ingatlan átvételekor úgy nyilatkozott, hogy az épületegyüttes alapvetően jó állapotban van. Várhatóan a külső falak, a tetőzet megerősítésére lesz szükség ami 1,5 millió lejbe (113 millió forint) kerü majd.

A tervek szerint a várat szeptemberben egy hétre megnyitják majd a turisták előtt abból az alkalomból, hogy Brassóban tanácskozik a Zöld Városok Fóruma. Az erődítmény véglegesen csak jövőre nyílik meg majd.