Nyitókép: MTI/AP/Hszinhua

Drámai hírek jöttek Kínából

Infostart / MTI
2023. július 3. 12:52
A hetek óta tartó heves esőzések miatt villámárvíz söpört végig a múlt hét végén Kína északi részén, Belső-Mongóliában, ennek egy halálos áldozata is volt és többen eltűntek.

A heves esőzések, a meleg és a nemrégiben hullott jégeső károkat okoztak a térség infrastruktúrájában, a termésben, de komoly veszélyt jelentenek a haszonállat-állományra is. A szélsőséges időjárás aggodalomra ad okot a klímaváltozás tekintetében is, és korábbi közlések szerint szóba kerül John Kerry amerikai klímamegbízott közelgő kínai látogatásán.

A CGTN kínai állami tartalomszolgáltató közlése szerint a mentőcsapatok péntek óta a jelentős csapadék okozta áradások és földcsuszamlások miatt bajba jutott embereket és haszonállatokat próbálják kimenteni az ország déli részén.

A délnyugaton található Szecsuan tartományban a múlt héten több ember halálát okozta egy földcsuszamlás. A Jünnan tartomány egyes részeit érintő hétvégi intenzív esőzések autókat sodortak el.

A déli Hunan tartomány esőáztatta Hsziangszi prefektúrája mintegy 79 millió dollár gazdasági veszteséget szenvedett el, több mint 95 ezer embert ért kár, közel 6700 hektárnyi termés veszett oda részben vagy egészben - tudatta közleményében a kínai katasztrófavédelmi hivatal.

A meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban is folytatódik a szélsőséges időjárás Kínában.