Nyitókép: SHAWN THEW

Rejtélyes találkozó: évek óta nem járt hasonló "nagykutya" Hszi Csin-pingnél

Infostart
2023. június 15. 18:38
A Microsoft társalapítója, Bill Gates pénteken Pekingben találkozik a kínai elnökkel.

Hszi Csin-ping évek óta nem találkozott nyugati vezérigazgatóval, mivel a koronavírus-pandémia kezdetén bezárkózott Kínát egyáltalán nem hagyta el - írja a CNBC.

A találkozóról a Reuters számolt be elsőként - annyit osztottak meg róla, hogy Gates és Hszi Csin-ping négyszemközt beszélget majd.

Gates utoljára 2015-ben találkozott a kínai elnökkel egy Hainan provinciában megtartott üzleti fórumon. A kínai külügyminisztérium tájékoztatása szerint akkor a szegénység csökkentése és a közegészségügy javítása volt beszélgetésük témája.

Bill Gates szerdán a Twitteren írt arról, hogy már Pekingben is van azért, hogy "meglátogassa a Bill & Melinda Gates Alapítvány globális egészségügyi és fejlesztési kihívásokon dolgozó partnereit". Az üzletember 2019 óta nem fordult meg az országban.

A milliárdos 2020-ban hagyta ott az általa alapított Microsoft vezetői tanácsát azért, hogy a továbbiakban fő állásban filantrópként tevékenykedhessen.

Azelőtt érkezett Kínába, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter az országba látogatna. Ennek a vizitnek az amerikai-kínai viszonyok stabilizálása a célja.

Más cégvezetők - köztül Elon Musk és Tim Cook - kínai miniszterekkel találkoztak az elmúlt hónapokban.