Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Kiverte a biztosítékot Tüttő Katánál a minisztérium levele

Infostart
2023. június 7. 12:11
A főpolgármester-helyettes arra reagált, hogy a Fővárosi Vízművek Zrt. hiába kérte az energiaárak emelkedésének kompenzálását a kormánytól.

Tüttő Kata Facebook-oldalán indulatosan tette szóvá az elutasítást, amit úgy foglalt össze, hogy azért nem kaphat egy fillért sem a Fővárosi Vízművek a 20 milliárdos energiatámogatási alapból, mert „Orbán Viktor megszavazott egy csomó szankciót Brüsszelben, és egyébként is dögöljünk meg már végre, vagy haljunk szomjan, nekik mindegy, tudják, hogy gazdagok vagyunk, ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy az eddigi összes Budapest ellen elkövetett pénzügyi merényletüket túléltük”.

A főpolgármester-helyettes elismerte, hogy megkeresésükre az Energiaügyi Minisztérium nem a fentieket írta válaszul, ám – mint fogalmaz – ő egyre jobb a „mire gondolhatott a költő” játékban. Tüttő Kata azt már eleve abszurdnak tartja, hogy a válasz arra a levélre érkezett, amit azután írtak a minisztériumnak, hogy hallották, „van 20 milliárd közpénz náluk, amit vízszolgáltatók között osztanak szét kedvük szerint, hogy azok ki tudják fizetni a 3-4x energiaszámláikat és életben maradjanak év végéig, ami a lakosság vízellátása szempontjából valószínű hasznos lenne…”

A bejegyzésben hozzáteszi, hogy

a Fővárosi Vízművek energiaszámlája háromszorosára nőtt,

a többszörösére emelt közműadót pedig azért fizetik az államnak, mert a víz csövön folyik. Tüttő Kata nem érti, hogy az ivóvizet miért kell szinte ingyen adni a támogatásra nem szoruló, de rengeteg vizet használó erőműveknek, gyógyszergyáraknak, hoteleknek, uszodáknak.

A 24.hu azt írja, hogy tudomásuk szerint az indulatos bejegyzés előzménye, hogy a szolgáltatási területén mintegy 2 millió embert egészséges ivóvízzel ellátó cég vezérigazgatója levélben jelezte az Energiaügyi Minisztérium államtitkárának, hogy idén a drasztikusan dráguló áram is nagyon komoly többletköltséget jelent számukra. Az ellátásbiztonság érdekében kezdeményezte a tárcánál a 2023. évi várható és a 2021. évi tény villamosenergia-árkülönbözet kompenzálását.