Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Gavriil Grigorov

Ezeket a területeket nem engedné Vlagyimir Putyin

Infostart
2023. június 6. 09:25
A Kreml tisztviselői nemrég közölték, hogy az orosz elnök nyitott az ukrán háború befejezéséről szóló tárgyalásokra, de csak bizonyos feltételek mellett.

A tárgyalások megkezdésére továbbra sincs sok esély, ugyanis a két ország vezetésének álláspontjai merőben különböznek a békefeltételekkel kapcsolatban – írja a Magyar Nemzet. Az orosz vezetés továbbra is kitart azon álláspontja mellett, hogy csak olyan békét hajlandók megkötni, aminek értelmében Oroszországhoz csatolják az ukrajnai Donbász keleti részét, azaz többségében azokat a területeket, amiket Oroszország mostanáig elfoglalt.

A The Washington Times beszámolója szerint Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a hétvégén a Rosszija-1 televíziónak nyilatkozva azt mondta, hogy Vlagyimir Putyin a konfliktus békés megoldására törekszik, de jelezte, hogy bármilyen tűzszünet esetében alapfeltétel, hogy a Nyugatnak jelentős engedményeket kell tennie Oroszország felé. De

egy ilyen megkötéssel járó béketervet Ukrajna, az Egyesült Államok és a NATO egyaránt ellenezne.

Az orosz mellett, az ukrán vezetésben is nyitottak lennének a béketárgyalások megkezdésére, de úgy tűnik, hogy az ukrán kormány is köti az ebet a karóhoz, és nem hajlandó engedni a békefeltételekből – teszi hozzzá a napilap. Ihor Zsovkva, az ukrán elnök diplomáciai főtanácsadója szerint a kijevi béketerv az egyetlen módja annak, hogy véget érjen a háború. A főtanácsadó a Reutersnek azt mondta, Ukrajnának nem érdeke egy, az orosz területi nyereségeket deklaráló tűzszünet.

Emellett pedig a politikus visszautasította Kína, Brazília, a Vatikán és Dél-Afrika békekezdeményezéseit.

„Nem létezhet brazil béketerv, kínai béketerv, dél-afrikai béketerv, amikor az ukrajnai háborúról beszélünk”

– fogalmazott Zhovkva.