Nyitókép: Forrás:Wikipédia

Svéd lövészpáncélosok tartanak Ukrajnába - videó

Infostart
2023. május 23. 09:36
A Twitteren megjelent videó tanúsága szerint útban van Ukrajna felé a Svédország által megígért harcjárművek első csoportja.

A portfolio.hu szúrta ki a Twitteren azt a videót, amely egy németországi vasútállomáson készült. A felvételen svéd gyártású CV90-es gyalogsági harcjárművek láthatók, vasúti szállítás közben.

Svédország még idén januárban jelentette be, hogy 50 darab CV90 (Stridsfordon 90) lövészpáncélost és 8 darab Archer önjáró löveget szállít Ukrajna számára. Korábban nem volt információ arról, hogy mikorra kaphatják meg az ukrán fegyveres erők ezeket a gyalogsági harcjárműveket.

A videó azt jelzi, hogy már úton vannak a CV90-ek Ukrajna felé. A portál emlékeztet rá, hogy a most érkező svéd lánctalpasokon kívül az Egyesült Államok kétszáz Bradley lövészpáncélost, míg Németország 40 darab Marder I-es gyalogsági harcjárművet adott át Ukrajnának, hogy orvosolja Kijev hiányosságait a modern páncélozott szállító és gyalogsági harcjárművek terén.

A svéd fejlesztésű harcjárművet eddig hét ország rendszeresítette, további kettő (Szlovákia és Csehország) pedig már döntést hozott a beszerzéséről.