Nyitókép: Christophe Gateau/picture alliance via Getty Images

Újra fellángolt a Habeck-válság, feszíti a kormánykoalíciót is

Infostart
2023. május 20. 21:27
Megtorpedózhatja-e egy államtitkár kirúgása a minisztere által tervezett, sokat bírált fűtési törvénytervezetet? Ez a kérdés foglalkoztatja most mindenekelőtt a politikusokat, de a szigorítás ellen titakozó állampolgárok is az igenben reménykednek. A kormánykoalíción belül fellángolt a vita, az ellenzéki pártok tiltakozása is új erőre kapott. Az érintett gazdasági miniszter, a zöld párti Robert Habeck - aki egyben alkancellár is - védekezik, és kitart az általa javasolt tervezet mellett.

Ami az előzményeket illeti, a német kormány Habeck kezdeményezésére áprilisban heves koalíciós viták után elfogadta azt az épületenergetikai törvénymódosítást, amelynek értelmében 2024-től már csak olyan fűtőberendezést lehet felszerelni, amely legalább 65 százalékban megújuló energiából termel hőt.

A szigorítás ellen tiltakozott a koalíció legkisebb pártja, a szabad demokrata FDP, de még inkább az ellenzék, élén a konzervatív CDU/CSU pártszövetséggel.

Hasonlóan foglalt állást a tartományi miniszterelnökök többsége is.

Felmérések szerint a német lakosság túlnyomó része a szigorítás ellen van, hangsúlyozva, hogy az új fűtőberendezések felszerelése rendkívüli anyagi terhekkel jár.

Robert Habeck ennek ellenére állta a sarat, mostantól azonban a tiltakozások újabb hullámával kell szembenéznie.

A miniszter ugyanis arra kényszerült, hogy etikai vétség miatt menessze egyik legfőbb bizalmasát, Patrick Graichent.

Habeck szerint államtitkára túlságosan támadhatóvá vált ahhoz, hogy hatékonyan elláthassa hivatalát.

Az ellenzék és a sajtó által hetek óta bírált Graichen egyik legfőbb bűne az volt, hogy részt vett egy energetikai ügyekkel foglalkozó minisztériumi háttérintézmény vezetőjének kiválasztásában, és ennek eredményeként esküvői tanúja szerezte meg a tisztséget.

Menesztését főnöke a többi között azzal is indokolta, hogy az a minisztérium munkája iránti közbizalom és a politikai cselekvőképesség megőrzését szolgálta.

A történtek nyomán szinte azon nyomban a miniszterre és fűtési törvénytervezetére is rendkívül heves össztűz zúdult.

Az FDP rögtön bejelentette, hogy vitát indít a fűtési törvény ütemezéséről.

A legkisebb koalíciós párt azzal érvelt, hogy a tervezet parlamenti jóváhagyásához több időre van szükség.

A párt főtitkára szinte kizártnak nevezte, hogy a július 7-én kezdődő nyári törvényhozási szünet előtt a parlament elfogadja a törvényt, márpedig ez Habeck célja.

Az FDP parlamenti csoportjának még körülbelül 100 kérdése van a miniszterhez - fogalmazott a párt főtitkára, jelezve, hogy amíg ezekre nincs választ, nem lehet szó a tervezet szentesítéséről.

Hasonlóan további parlamenti vitát és tisztázást sürgetett a CDU/CSU, valamint az ugyancsak ellenzéki Baloldal Pártja (Die Linke).

A konzervatív pártszövetség szerint az államtitkár menesztése után le kell állítani az energetikai törvény módosítását is.

Carsten Linemann, a CDU egyik vezető politikusa azt hangoztatta, hogy Habeck tervezete teljes mértékben figyelmen kívül hagyja a valóságot.

A Baloldal Pártja szerint az államtitkár menesztése Habeckre is rendkívül rossz fényt vet, és további nyomozásra van szükség.

Mind a konzervatívok, mind a baloldali párt azt hangsúlyozta, hogy meg kell akadályozni a fűtési törvénytervezet "félkész" állapotú, a nyári szünet előtti jóváhagyását.

Rendkívül kellemetlenül érintheti a gazdasági minisztert ugyanakkor az is, hogy egyik minisztertársa szerint a menesztéssel a "Habeck-válság" még nem ért véget.

A Németország legnépszerűbb politikusának tartott Boris Pistorius védelmi minisztert a ZDF televízió arról kérdezte, szerinte a döntés megkönnyítheti vagy megnehezítheti-e a gazdasági miniszter jövőbeni dolgát.

Ezt most nehéz megjövendölni - válaszolta Pistorius, aki szerint sok függ Habeck további lépéseitől.