Nyitókép: MTI/EPA/Dumitru Doru

Így válaszolt a piac az első közös uniós gázbeszerzésre

Infostart / MTI
2023. május 17. 06:48
A beszerzett gáz 20 százaléka LNG, a többi vezetékes úton érkezik.

A nemzetközi piac pozitívan reagált az április végén bejelentett első közös uniós gázbeszerzésről szóló felhívásra, 25 megbízható szállító válaszolt a mintegy 11,6 milliárd köbméter gázra vonatkozó összesített igényre, és összesen több mint 13,4 milliárd köbméter szállítására tettek ajánlatot - közölte Maros Sefcovic, az Európai Bizottság alelnöke Brüsszelben.

"Ez figyelemre méltó siker, ami azt mutatja, hogy helyesen tettük, hogy egyesítettük keresletünket, és a közös európai húzóerő segítségével, együtt törekedtünk arra, hogy a jövő télre feltöltsük gáztárolóinkat" - tette hozzá.

Az EU által kiválasztott szolgáltató, a Prisma vállalat a legvonzóbb beérkező ajánlatokat egyeztette a fogyasztói igényekkel, így

összesen 10,9 milliárd köbméternyi gázmennyiséget sikerült lefedni, amelynek 20 százalékát cseppfolyósított földgáz, 80 százalékát pedig csővezetékes gáz teszi ki.

A szlovák politikus szerint a bizottság által létrehozott AggregateEU nevű uniós gázbeszerzési mechanizmus az európai gázvásárlók és eladók új, dinamikus piacterévé vált, amely az orosz gáz fokozatos kivonásával erősíti az energiabiztonságot és megfelel az európai piaci szereplők igényeinek.

Közölte továbbá, hogy a résztvevők nemsokára megkezdhetik a szerződésekről szóló tárgyalásokat, amelyek a bizottság részvétele nélkül történnek.