Nyitókép: WPA Pool

III. Károly koronázásának részletei - képekkel, videókkal, tudósítói jelentéssel

Infostart
2023. május 6. 11:05
Megtelt a Westminster apátság az ünnepségen résztvevő hírességekkel és előkelőségekkel.

A birt parlamenti pártok politikusai és a külföldi előkelőségek mellett a szórakoztató világ ismert szereplői is ott ülnek a nézők között.

A BBC arról számolt be, hogy London központjában a The Mall sugárút mentén összegyűlt több ezres tömeg szinte már karneváli a hangulatban ünnepli a királyi párt.

Ugyanakkor a közelben lévő a Trafalgar téren a királyságot ellenzők egy csoportja tüntetett. A magukat Köztársaságiaknak nevezők közül hat embert, köztük a csoport vezetőjét őrizetbe vették a rendőrök.

Az ünnepséget az Infostart oldalán élőben követheti!

10:02

Elindult a koronázási menet a Buckingham-palota palotából a Westminster apátság felé. III. Károly és felesége azon a hat lovas hintón utazik, amelyet még az elhunyt II. Erzsébet királynő és férje, Fülöp herceg gyémánt lakodalmára készítettek. A királyi párt a lovas testőrség díszmenete kíséri London belvárosán keresztül.

A királyi pár útban a Westminster apátság felé. Forrás:Twitter/Royalfamily

Közben a BBC arról számolt be, hogy szemerkélni kezdett az eső. Ez azonban láthatóan nem rontotta a nézők kedvét és továbbra lelkesen üdvözlik az előttük elvonuló királyi párt.

11:40

Harry herceg ugyancsak megérkezett a Westminster apátságba, hogy részt vegyen apja koronázási ünnepségén.

11:55

A királyi pár megérkezett a Westminster apátságba. A bejárathoz vezető rövid sétaút fölé ideiglenes tetőt építettek, hogy védjék az uralkodót és feleségét az időjárástól.

12:00

"Szolgálni jöttem és nem azért, hogy engem szolgáljanak" - kezdte beszédét III. Károly. Ezt követően megkezdődött a szertartás első része, amikor az új királyt bemutatják a népnek. Ez a hagyomány az angol-száz uralkodók idejéig nyúlik vissza.

12:40

III. Károly letette az uralkodói esküt. Ebben egyebek közt ígéretet tett arra, hogy uralkodása alatt betartja a törvényeket. Arra is esküt tett, hogy "olyan környezetet teremt, amelyben minden vallású ember szabadon élhet".

III. Károly uralkodói esküt tesz a Westminster apátságban. Forrás: Twitter/Royalfamily

12:58

A kórus egy görög ortodox dallal emlékezett meg III. Károly édesapjáról, a néhai Fülöp hercegről. Ezt követően a Canterbury érsek egy ékkövekkel kirakott kardot adott III.Károlynak, hogy azzal " tegyen igazságot, állítsa meg a gonoszság terjedését, védje meg Isten szent egyházát és minden jóakaratú embert".

Ezt követően a Nagy-Britanniában élő muszlimok és zsidók képviselői ajándékokat adtak az új uralkodónak.

13:11

A Canterbury érsek III. Károly fejére helyezte Eduárd király koronáját, majd "éljen király" kiáltással adta tudtul, hogy Nagy-Britanniának immár új, felkent uralkodója van. Az ország keresztény egyházainak képviselői megáldották a királyt.

13:15

Előbb a trónörökös, Vilmos walesi herceg, majd a szertartáson résztvevő valamennyi brit alattvaló felesküdött III. Károly királyra.

13:20

Ezt követően vette kezdetét III. Károly feleségének, Kamilla hercegnőnek királynévá koronázása.

14:20

Az új brit király és királyné, a koronázási hintóban, a Buckingham-palota palotába hajtatott. A palotához vezető széles sugárutat, a The Mall-t az 1600-as években építették, a kastély pedig 1837 óta szolgál a mindenkori brit uralkodó londoni rezidenciájaként.

A királyi pár a koronázási hintón a Buckingham-palotába hajtat. Forrás:Twitter/Royalfamily

14:50

A koronázási ceremóniát kísérő katonák és tengerészek felsorakoztak a királyi pár előtt. A brit fegyveres erők mintegy 4000 tagja háromszoros éljenzéssel köszöntötte az új uralkodó párt.

15:00

III. Károly brit uralkodó és Kamilla királyné a Buckingham-palotaba érkezett, amelynek erkélyéről üdvözlik a koronázásra egybegyűlt alattvalóikat.

16:00

A brit Kirláyi Légierő (RAF) is tisztelgett az új uralkodó pár előtt. Azonban a rossz idő miatt, az eredeti tervektől eltérően, csak két és félperces légi bemutatót tartottak. Ezen egy helikopteres kötelék és a légierő bemutató csapata, a Red Arrows szerepelt. A kötelék piros-fehér-kék füstcsíkot húzva repült el a Buckingham-palota és az ünneplő tömeg felett.

Az ünnepségek vasárnap közösségi rendezvényekkel folytatódnak. Windsorban pedig nagyszabású koncert tartanak az új király és királyné tiszteletére.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
III. Károly koronázásának részletei
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást