Nyitókép: Forrás: Getty Images/Jorm Sangsorn

Európa Tanács: egy demokratikus társadalom védi a sajtó szabadságát

Infostart / MTI
2023. május 2. 11:50
Az európai kormányoknak politikájuk homlokterébe kell helyezniük az újságírás, az újságírók és minden médiaszereplő szabadságának védelmét és biztonságát.

Ezt a strasbourgi székhelyű, 46 tagországot számláló Európa Tanács főtitkára hangoztatta abból az alkalomból, hogy május 3-án lesz sajtószabadság világnapja.

Marija Pejcinovic Buric nyilatkozatában hangsúlyozta: mivel az újságírók és a média más szereplői számos európai országban egyre fokozódó nyomásnak, megfélemlítésnek, erőszaknak és a munkájukba való beavatkozás különféle formáinak vannak kitéve, sürgetővé vált nemzeti cselekvési tervek kidolgozása az újságírók biztonsága érdekében.

"A politikusoknak el kell ítélniük az újságírók elleni minden fenyegetést vagy támadást"

- fogalmazott.

A kormányoknak foglalkozniuk kell az újságírók védelmének megerősítésével, a médiaszereplők elleni bűncselekmények elkövetőinek elszámoltatása hatékonyságának fokozásával, valamint fel kell hívniuk a figyelmet "a sokszínű és független média" döntő szerepére a valódi demokrácia megőrzése érdekében" - húzta alá.

"A demokratikus szabadságjogok védelme érdekében elengedhetetlen, hogy az államok kedvező környezetet teremtsenek a sokszínű és független média virágzásához és alapvető szerepének betöltéséhez. Ahhoz pedig, hogy ez lehetséges legyen, a médiának számon kell tudnia kérni a kormányokat és más szereplőket nyilvános vitákban való részvétel előmozdítása, eszmék és vélemények kifejezése, illetve információk félelem nélküli terjesztése által" - fogalmazott.

A főtitkár közölte: az Európa Tanács az újságírás védelmét és az újságírók biztonságát előmozdító platformjának nemrégiben közzétett, 2023-as éves jelentése a médiaszabadság romlásának aggasztó tendenciájára hívta fel a figyelmet. A folyamat különösen Oroszországban és Fehéroroszországban drasztikus - emelte ki.

Ezzel összefüggésben emlékeztetett: az Európa Tanács számos eszközt dolgozott ki, hogy útmutatást adjon a kormányoknak az újságírók biztonságának szavatolására. "Eljött az ideje, hogy a kormányok érdemi lépéseket tegyenek a sajtószabadság romlásának kezelésére. Most ezen eszközök hatékony, nemzeti szintű megvalósítására kell összpontosítani" - tette hozzá Marija Pejcinovic Buric.