Nyitókép: MTI/EPA/Török elnöki hivatal sajtóirodája

Török elnökválasztás: beindult a propagandagépezet, nagy hajrában Recep Tayyip Erdogan

Infostart / InfoRádió - Farkas Dávid
2023. április 27. 22:04
Elszabaduló infláció, megélhetési gondok, a líra mélyrepülése, földrengés és következményei, elégtelen válságkezelés; már eleve nem volt túl jó Törökország gazdasága, ebbe a helyzetbe érkezik a török elnökválasztás. Egeresi Zoltán segít eligazodni.

Hamarosan a célegyenesbe fordul Törökországban a választási kampány, amelynek intenzitását mi sem mutatja jobban mint az, hogy Recep Tayyip Erdogan a minap egy élő választási műsorban lett rosszul.

Egeresi Zoltán, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa, Törökország-kutató az InfoRádióban elmondta, tavaly régiós szinten is kiemelkedő, az országban pedig rekordmértékre, 81 százalékra emelkedett az infláció, a török utcákat járkálva bárki láthatja, hogy a pénzromlás aggasztja a lakosságot, az élelmiszerárak emelkedése pedig még az ismert számoknál is durvább volt; erre tett rá egy lapáttal a földrengés február 6-án, több mint 50 ezren meghaltak, 100 ezren megsérültek, házak tömegei váltak lakhatatlanná.

"A május 14-i parlamenti és elnökválasztáson kiélezett küzdelem várható. Komoly identitáspolitikát folytató államfővel van dolgunk, aki már több mint 20 éve vezeti az országot, nagyon profi politikus és egy óriási kampánygépezet van mögötte. Vele szemben áll egy hatpárti koalíció egy jelölttel" – vázolta Egeresi Zoltán.

És ott vannak még a kurdok, akik a szakértő szerint "eljátszhatják majd a mérleg nyelvét", egyelőre a közvélemény-kutatások azt mutatják, nincs szignifikáns különbség a török elnök és kihívója, Kemal Kilicdaroglu között, sok mindent eldönt, hogy aznap az emberek milyen lábbal kelnek fel.

Az ellenzéki elnökjelölt nemrégiben arról beszélt, két éven belül minden szíriai menekültet hazaküldene Törökországból. Hogy a szír kártya kijátszása mennyi plusz szavazót hozhat az ellenzéknek, arról azt mondta, nagyon régóta megfigyelhető, hogy a nehézségek közepette az országban egyre többen fordultak a menekültek ellen, mondván, az infláció mértéke részben nekik köszönhető, sokan igazságtalannak érzik, hogy a szírek ingyenes egészségügyi ellátást kapnak, a törököknek miattuk várniuk kell.

"A menekültellenes ellenzéki pártot néhány százalékra mérik, mégis nagyon aktív, megszólalásaira az ellenzéki államfőjelölt is próbál reflektálni. A szírek hivatalos számát 3,6 millióra teszik, ugyanakkor ennél jóval többen vannak az országban, de elindultak az integráció útján, ezért mindenkit hazaküldeni eléggé problémás" – mondta.

Recep Tayyip Erdogan elnök is a szírek visszatérése mellett kampányol, és sok ember haza is ment Szíriába – északra, ami török ellenőrzés alatt áll, de háborús övezetnek számít, ahová milliós nagyságrendben azért mégsem lehet visszaküldeni embereket.

"Más kérdés, hogy

az ellenzéki erők meg fogják lovagolni a menekültellenes hangulatot,

és ebbe bele fog állni az államfőjelölt is" – összegzett.

Ami Erdogan elnököt illeti, sokan bírálják Nyugaton, és felmerülhet, hogy akár erővel is megtartja a hatalmat a választások után is, annak eredményétől függetlenül. Erre reagálva Egeresi Zoltán azt mondta, vannak ilyen pletykák, de szerinte ellenzéki győzelem esetén hatalomátvétel jön, viszont "komolyan dolgozik a propagandagépezet, óriási kampányteljesítmény látszik, több helyen tart az elnök nagygyűlést, minden nap átad valamit", legyen szó atomerőműről vagy drónhordozó anyahajóról.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Egeresi Zoltán a közelgő török elnökválasztásról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást