Nyitókép: Pexels

Elpusztult a világhíressé vált szenvedő elefánt

Infostart / MTI
2023. április 25. 17:49
Állatorvosok nemzetközi csoportjának minden erőfeszítése ellenére távozott az élők sorából Núr Dzsahán, a pakisztáni állatkertek nemzetközileg is ismertté vált, egyik utolsó afrikai elefántja. A még élő utolsó állatkerti elefántot egy szafariparkban helyezik el.

A karacsi állatkert 17 éves ormányos sorsának alakulását bel- és küldföldön egyaránt nagy figyelemmel kísérték, miután a szenvedő állatról korábban egy videó került nyilvánosságra. Az elefánt megbetegedése és állapotának rosszabbodása miatt a helyiek az állatkertet és vezetőit hibáztatták. Igazgatóját a közelmúltban leváltották.

A Négy Mancs bécsi székhelyű állatvédő szervezet, amelynek állatorvosai a magatehetetlenné vált Núr Dzsahán megmentésében is segédkeztek, bejárták a karacsi állatkertet és javaslatokat tettek a körülmények szakszerű javítására. Egyúttal megvizsgálták az immár társ nélkül maradt 18 éves nőstény Madhubalát, akit hamarosan a város szafariparkjába költöztetnek, ahol két másik afrikai társa várja.

Három éve egy 35 éves ázsiai elefántot egy kambodzsai menedékhelyre szállítottak Iszlámábád állatkertjéből, mert nem voltak megfelelőek tartásának körülményei. 2017-ben Pakisztán keleti városában, Lahorban elhunyt egy Suzi nevű 38 éves elefánt. Halálának okát, körülményeit hivatalosan nem vizsgálták, de állatvédők szerint esetében is rossz körülmények játszottak szerepet idő előtti halálában.

Fotónk illusztráció.