Nyitókép: Forrás:Twitter/WELT

Nagy beismerés: a német hadsereg nagyobbik fele csak papíron létezik

Infostart
2023. április 17. 12:09
Az új védelmi miniszter Németország legnépszerűbb politikusa, ahhoz azonban Boris Pistorius népszerűsége is kevés, hogy a Bundeswehrben növekedjen a tartalékosok száma.

A kötelező katonai szolgálatot 2011-ben az akkori konzervatív védelmi miniszter, Karl-Theodor zu Guttenberg idején törölték el. Az Angela Merkel vezette kormány több mint egy évtizeddel ezelőtt olyan módosítást fogadott el, hogy a hadkötelezettséget parlamenti határozattal csakis védelmi helyzetben lehet reaktiválni, ugyanakkor megnyitotta a lehetőséget az önkéntes katonai szolgálat előtt

A sorkötelezettség visszaállítását mindenekelőtt az ellenzéki Alternatíva Németországnak (AfD) párt sürgeti, de az ugyancsak ellenzéki konzervatív CDU/CSU több magas rangú politikusa is támogatja azt. Az egyik fő érv az, hogy a jelenlegi háborús helyzetben Németország biztonságosabbá válna

A Bundeswehr létszáma jelenleg 219 733 fő, többségük hivatásos katona, míg 355 ezret tesz ki a meghatározott időre önkéntes szolgálatot vállaló tartalékosok száma.

Ami a 2022-es jelentkezők megoszlását illet. 9171-en jelentkeztek hivatásos katonának, de jóval kevesebben tartalékos, a többi között természeti katasztrófák esetén is alkalmazható szolgálatra.

Olaf Scholz német kancellár tavaly márciusban bejelentette, hogy ambiciózus programot indít az ország hadseregének újjáépítésére, és erre a célra 100 milliárd eurós modernizációs alapot irányzott elő. Ennek ellenére a tartalékosok száma nem növekedett. A tartalékosok szövetségének elnöke ennek kapcsán egy lapinterjúban úgy vélekedett, hogy a Bundeswehr tartaléka aligha képes hozzájárulni Oroszország elrettentéséhez.

A hadsereg tartalékos állománya az elnök szerint szétesett állapotban van.

Patrick Sensburg szerint ez egy olyan "csapat", amely jóformán csak papíron létezik. A szövetség elnöke úgy vélekedett, hogy a szolgálatot vonzóbbá kell tenni. Ugyanakkor annak átfogó átszervezésére és jobb felszerelés biztosítására lenne szükség. Elengedhetetlennek nevezte azt is, hogy az ütőképesség növelése érdekében erősítsék a szolgálat iránti elkötelezettséget.

A tartalékosok – mint emlékeztetett – maguk dönthetnek arról, hogy részt vesznek-e bármilyen gyakorlaton. Az elnök szerint ezt a részvételt kötelezővé kellene tenni, mégpedig kétévente legalább tizennégy napra. Erre az időre biztosítani kell, hogy a tartalékosokat munkaadóik szabaddá tegyék – jelentette ki.

A közelmúltban hasonlóan foglalt állást a kormánykoalíció legkisebb pártja, a szabad demokrata FDP is. A párt vezető politikusai úgy vélekedtek, hogy

a Bundeswehr megerősített tartalékos szolgálata az általános hadkötelezettség újbóli bevezetésének alternatíváját jelenthetné.

A tartalékosok ily módon egy korszerű és ütőképes hadsereg a mostaninál erősebb alkotórészét jelenthetnék – közölte a párt.