Nyitókép: unsplash.com

Vasszigor Oroszországban, nehogy meglépjenek a vezető tisztviselők

Infostart
2023. április 3. 08:15
A Financial Times szerint szovjet típusú utazási korlátozásokat alkalmaz Oroszország az olyan tisztviselőivel szemben, akik „érzékeny” területeken dolgoznak: a biztonsági szolgálatok egyszerűen elkobozzák a vezetők útleveleit.

A brit gazdasági napilap arra a következtetésre jutott, hogy a Kremlben és az FSZB-ben mélységes a gyanakvás az orosz elit lojalitásával kapcsolatban, mivel tudható, hogy magánemberként sokan ellenzik az ukrajnai háborút, és rosszul viselik, hogy annak súlyos hatása van az életminőségükre és a korábbi szokásaikra – írja a 444.hu a szemléjében.

Dmitrj Peszkov, az orosz elnök szóvivője megerősítette, hogy egyesek számára valóban szigorították a külföldi utazásokra vonatkozó feltételeket. Szerinte mindez olyanokra vonatkozik, akik államtitkok birtokában lehetnek. A „különleges katonai” műveletek kezdete óta erre a kérdésre nagyobb figyelmet fordítanak.

Ami az érzékeny területekre vonatkozó kitételeket illeti, az államtitkokhoz hozzáférő tisztviselők a szovjet idők óta a mai napig nem használhatták szabadon az útlevelüket, azokat elvileg az állami cégekbe beágyazott különleges ügyosztályok páncélszekrényeiben őrizték. Az FT azt írja, ezt a szabályt korábban nem alkalmazták szigorúan, ám a helyzet a Krím-félsziget 2014-es annexiója után kezdett megváltozni.

Az Ukrajna elleni tavaly februári invázió kezdete óta a korlátozásokat pedig sokkal szélesebb körben kezdték alkalmazni, de ezek jellege és mértéke sokban függ az intézményekbe beültetett biztonsági tisztek szeszélyeitől is.