eur:
394.32
usd:
369.62
bux:
65192.74
2024. április 19. péntek Emma
Ukrán önjáró tüzérségi jármű tüzet nyit a donyecki régióban lévő Bahmut település közelében húzódó frontvonalon 2023. március 5-én. Bahmutot az ukrán védelmi erők tartják ellenőrzésük alatt, míg az orosz egységek erőiket a környező települések irányában történő támadó műveletek végrehajtására összpontosítják.
Nyitókép: MTI/AP/Libkos

Orosz katonai szakértő: súlyos lesz a helyzet, ha megindulnak az ukránok

Az egyik orosz tévécsatorna műsorában sorolta fel a szakértő, mi várható az ukrán ellentámadás alkalmával.

A stúdióban lévők döbbent csendben hallgatták, ahogy Mihail Hodarenok elsorolta a várható eseményeket. Szerinte először is a nagy hatótávolságú, precíziós fegyverekkel fognak az ukránok csapásokat mérni az orosz védelem teljes mélységében.

Ehhez elsősorban az M142 HIMARS rakéta-sorozatvetőket és a repülőgépekről bevethető JDAM-ER vagyis GPS-irányítású, megnövelt hatótávolságú siklóbombákat fogják használni. Ugyancsak várható, hogy az ukrán hadsereg beveti a 150 kilométerről is pontosan célba találó GLSDB-ket, azaz a földi indítású, kis átmérőjű bombákat. Ezeket eredetileg repülőgépfedélzeti fegyvernek tervezték, de az amerikai Boeing és a svéd Saab cég közös fejlesztésében hozzáillesztették a hadrendből kivont M26 rakéták hajtóművét.

GLSDB. Fotó: SAAB
GLSDB. Fotó: SAAB

Ezzel egy egyszerű, de pontos és főleg nagy távolságú csapásmérésre alkalmas fegyver jött létre, amely száz kilométerről még egy mozgó járművet is képes eltalálni. Az ukrán hadsereg már sikerrel használta több alkalommal is mélyen a frontvonal mögött található célpontok ellen. Legutóbb valószínűleg ilyen fegyverekkel tették tönkre az Azovi-tengerhez közeli Melitopol áramellátását és leromboltak egy vasúti raktárat.

Az orosz hadsereg nyugalmazott ezredese elképzelhetőnek tartotta, hogy ezeken kívül is lehetnek még az ukránoknak olyan nyugati fegyvereik, amelyekkel nagy távolságban lévő célpontokat tudnak elpusztítani. Mint mondta: nincsenek pontos értesüléseik az ukránok arzenáljáról, de abban biztos, hogy ezekkel a precíziós csapásmérő fegyverekkel kivételesen nagy pusztításra képesek.

Mihail Hodarenok arra is kitért, hogy a nagy hatótávolságú csapásokkal egyidőben az ukrán hadsereg intenzív rádióelektronikai zavarást is alkalmazhat, amellyel teljesen tönkre teheti az orosz csapatok kommunikációját. Megszakíthatja az alakulatok és a parancsnokságok, valamint a lőszer és hadianyag ellátó központok közötti kapcsolatokat.

A nyugalmazott ezredes közölte: nem tudni, hogy az USA milyen elektronikai zavaró berendezéseket szállított, de tartani lehet attól, hogy az ukránok képesek megbénítani a teljes orosz rádióforgalmazást a csapatok minden szintjén. Majd azt mondta: lesznek meglepetések.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Egy Tu-22M3 stratégiai bombázó repülőgép lezuhant Oroszország Sztavropoli területén. A négy pilóta katapultált, egyikőjüket még keresik. Az orosz védelmi minisztérium szerint a balesetet technikai probléma okozta. Vjacseszlav Gladkov belgorodi kormányzó szerint 25 légieszközt semmisítettek meg az Ukrajnával határos régió fölött péntekre virradóra. Néhány épületben kár keletkezett.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×