Nyitókép: Szijjártó Péter/Twitter

Szijjártó Péter: manipulálták az interjúmat

Infostart
2023. március 27. 10:49
A külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán számolt be arról, hogy nem az általa elmondott kijelentések, hanem utólag felmondott mondatok kerültek a holland közszolgálati csatorna adásába.

Az adásba került anyagból egyes részeket kivágtak, és azok helyére jöttek utólag felmondva olyan mondatok, mint “Magyarország Putyin jó barátja” és "minden más, amit már megszokhattunk" - írta az adásban elhangzottakról közösségi oldalán Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter a Facebookon megosztotta a műsor felvételét, aminek forgatókönyve az, hogy a műsorkészítők felveztő és levezető beszélgetés közé ékelték Szijjártó Péter interjúját.

Az angolul elhangzott beszélgetésben a riporter azon kérdésére, hogy nem érzi-e magát Magyarország elszigetelve az unióban, amikor nem támogatják a béketörekvéseit, a külügyminiszter elmondta: többen támogatják őket Brüsszelben, mint amennyien nyíltan képviselik ezt az álláspontot, és ezek a szereplők a kohézióra hivatkozva nem mernek szembeszállni a vezető nézetekkel, tartva a liberálisok, az NGO-k, a média nyomásától.

Azt is kifejtette még a tárcavezető, hogy a világ országait tekintve sokkal többen vannak a békepártiak, sőt a többség - mint Afrika, Latin-Amerika, Ázsia - békét akar.

Az a felvetés is elhangzott, hogy a magyarok hogyan éreznék magukat, ha Oroszország megszállná az országot, és nem kapnának támogatást, amire Szijjártó Péter úgy reflektált, ez 1956-ban már megtörtént velünk, tehát tudjuk, milyen érzés.

Szijjártó Péter elismerte, hogy a világ egyik legkorruptabb szervezetének tartja a brüsszeli képviselő-testületet, amit a jelenlegi letartóztatások is alátámasztanak. Kifejtette, hogy szerinte Magyarországon sokkal jobb és sokkal szabadabb a média helyzete, mint bármelyik európai országban beleértve Hollandiát is.

Szó van még az Oroszországgal folytatott magyar kapcsolatokról, az USA-val való viszonyról és az EU jövőjéről is.