Nyitókép: Youtube

Csak zokniban, különos dolgot kérnek III. Károly megkoronázása után

Infostart
2023. március 26. 07:00
A Westminster apátság különlegesen részletgazdag mozaikjára nem lehet majd akárhogy rálépni.

A koronázási ünnepséget május hatodikán tartják meg, nyáron pedig bárki odaállhat, ahol III. Károly is tette ezt - írja a The Guardian.

Az apátság különleges programokat jelentett be, köztük egy új vezetett túrát, amelyre a május 6-i koronázás után kerül sor.

A túra során bemutatják az apátság a királyi családhoz kötődő kapcsolatait, a múltbeli és közelmúltbeli koronázásokról is mesélnek történeteket, valamint bemutatják a koronázási széket és hozzáférést biztosítanak a középkori Cosmati-mozaikhoz, amelyet általában csak a főoltár lépcsőjének aljáról lehet megtekinteni.

Ez lesz az első alkalom, hogy az apátság látogatói a mozaikra léphetnek - de csak zokniban tehetik meg ezt.

A Cosmati-mozaik márványból, kőből, üvegből és fémből készült, bonyolult mozaikpadló a főoltár előtt, amelyet III. Henrik rendelt meg. A mozaik 1268-ban készült el és azóta az apátság dísze, 700 éve ezen a területen állva koronázzák a királyokat és királynőket.

A különleges padlót tízfős csoportokban tekinthetik meg a látogatók május 15-július 29 között.

A mozaikpadló megalkotójáról, egy olasz családról kapta nevét: ennek a ritka technikának a legjobb állapotú, Olaszországon kívül területen megmaradt példája. Az 1870-es évek óta szőnyeg fedte, míg 2010-ben be nem fejezték felújítását.

Eddig a koronázások alkalmával is szőnyeggel fedték le,

így volt ez II. Erzsébet és édesapja, VI. György esetében is. III. Károly koronázásán már látható lesz.

A rajta lévő rejtélyes felirat a világvégét jósolja, azt állítva, hogy a világ pontosan 19 683 évig fog fennállni. Egy rajta látható rejtvényben különböző állatok, köztük kutyák, lovak, emberek, szarvasok, hollók, sasok és bálnák élettartamát adják össze.