Nyitókép: .shock/Getty Images

Bendarzsevszkij Anton: Ukrajna tesztterepe lett az új nyugati technológiáknak

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika
2023. március 25. 08:00
A jövő a mesterséges intelligencia által vezérelt teljesen önállóan, emberi beavatkozás nélkül is döntést hozó fegyvereké. Már az orosz–ukrán háborúban is egyre több MI-n alapuló rendszert alkalmaznak: Ukrajna adatelemző, fegyver- és arcfelismerő programokat is bevet. Ezekkel pedig a háború első szakaszában sikerült kompenzálnia Oroszország katonai fölényét – mondta az InfoRádió GeoTrendek című műsorában Bendarzsevszkij Anton, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója.

Egyfajta hibrid felhasználás zajlik – fogalmazott az orosz–ukrán háború kapcsán Bendarzsevszkij Antont az InfoRádióban. Egyfelől a konfliktus hagyományos eszközökkel és hagyományos harcmodorban zajlik: továbbra is folyik a küzdelem a légtér megszerzéséért, fontos szerepet játszanak az ember által irányított harckocsik, a végső harcok pedig a lövészárkokban dőlnek el. Vagyis, ahogyan az első és második világháborúban, az emberi erőnek és katonai eszközöknek a felhasználása domináns.

Másfelől megjelentek már az olyan eszközök, amelyek az elmúlt évtizedek háborúiban nem voltak jelen, és ilyen szempontból Ukrajna egyfajta tesztterep is – tette hozzá a posztszovjet térség szakértője. Számos ország, az Ukrajna mögött álló nyugati koalíció – mindamellett, hogy nyilván biztonsági szempontok miatt is segíti Ukrajnát, hogy ne veszítse el a háborút Oroszországgal szemben – az átadott eszközeit is teszteli, megbizonyosodva arról, hogy taktikailag mi működik jól.

Amerikai tisztviselők állítják, hogy a háború első szakaszában az Ukrajnának nyújtott fejlett eszközök, nem konkrétan a fegyverek, hanem

a high-tech-támogatás (mesterséges intelligencia, szoftverek, hírszerzés) paritásba hozta a megtámadott országot

olyan terülteken, ahol egyébként hatalmas hátrányban volt Oroszországgal szemben, lásd például tengeri és légierő, vagy tüzérség – magyarázta a Oeconomus szakmai igazgatója, egyetértve azokkal a tengerentúli véleményekkel, amelyek szerint Ukrajna a nyugati eszközöket úgy tudta érvényesíteni, hogy ezzel kiegyenlítette az erőviszonyokat.

Bendarzsevszkij Anton emlékeztetett, a háború kezdetén mindenki azt gondolta, hogy Ukrajna kifejezetten gyenge pozíciókkal rendelkezik, miután Oroszország a világ egyik legnagyobb hadseregével és többszörös katonai eszközzel rendelkezik, mégis, Ukrajna a hátrányát más területeken képes volt megfordítani és paritásba hozni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Bendarzsevszkij Anton: Ukrajna tesztterepe lett az új nyugati technológiáknak
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást