Nyitókép: MTI/EPA/Anatolij Malcev

Tömegével szabadulhatnak a bűnözők a Wagner kötelékéből

Infostart
2023. március 21. 18:03
Sok, börtönökből toborzott zsoldosnak jár le a hetekben a féléves szolgálati ideje.

Az elkövetkezendő hetekben lejár a börtönökből toborzott zsoldosok féléves szolgálati ideje, ezután pedig az előzetes megállapodás szerint kegyelmet kapnak, és szabadon távozhatnak a Wagner csoport fegyveresei közül – idézi a Hvg.hu a brit védelmi minisztérium tájékoztatását.

Habár a 2022 őszén toborzott fegyenceknek nagy valószínűséggel mintegy a fele mostanra már életét vesztette a harcokban, vannak arra utaló jelek, hogy a zsoldoscég betartani szándékozik az ígéretét, és a szolgálati idő leteltével valóban szabadon engedik a túlélőket. Ráadásul ezt a döntést állítólag egy Vlagyimir Putyin által kiadott rendelet is megerősíti – olvasható.

A leszerelések sokat rontanak majd a Wagner létszámproblémáin, mivel a csoport beszüntette a börtönökben való toborzást. Ráadásul kemény megpróbáltatásokat tartogathat az orosz társadalom számára is az a hirtelen rászabaduló, traumatikus harctéri tapasztalatokkal gazdagodott, pár ezer erőszakos bűnelkövető, akiket a Wagner most szélnek ereszt – teszik hozzá.