Nyitókép: MTI/EPA/Ronald Wittek

Az EP is beszállt a Magyarország ellen indított brüsszeli keresetbe

Infostart
2023. március 21. 14:06
Ezzel immár hatra emelkedhet a magyar kormány lépéseit elítélő közreműködők száma.

Az Európai Parlament (EP) jogi bizottsága keddi ülésén úgy döntött, hogy a képviselő-testület részt vesz az Európai Bizottság oldalán (EB) a melegek jogait sértő törvényi rendelkezések miatt Magyarország ellen indított perben. Ezzel immár hatra emelkedhet a kormány lépéseit elítélő közreműködők száma az eljárásban, amelyben az EU Bírósága várhatóan csak jövőre hoz ítéletet – írja a Népszava.

A tagállamok közül eddig Belgium, Hollandia, Írország, Luxemburg és Portugália jelezte, hogy az EB pozícióit kívánja erősíteni a perben. Megfigyelők azonban további résztvevőkre számítanak és nem zárják ki, hogy a március végi határidőig Franciaország és Németország is bejelenti a közreműködését.

Mint olvasható, a szakbizottság döntését követően az EP jogi szolgálata elkészíti a dokumentumokat, amiket azután benyújt a bíróságnak. Ha Roberta Metsola EP-elnök kifogásokat emel, az megakaszthatja a folyamatot. A lap megjegyzi, hogy a parlamenti forrásaik közül ezt senki nem tartja valószínűnek.

Az Európai Unió Hivatalos Lapjában február 13-én jelent meg annak a keresetnek az összefoglalója, amelyben az Európai Bizottság arra kéri az EU Bíróságát, hogy állapítsa meg: Magyarország megsértette az uniós jogból eredő kötelezettségeit, amikor elfogadta a pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről és a gyermekek védelméről szóló törvénymódosításokat.

A magyar jogszabály egyebek mellett megtiltja, hogy 18 éven aluliak számára homoszexualitást, nemváltást vagy “öncélú szexualitást” jelenítsenek meg, illetve korlátozhat vagy kizárhat egyes civil szervezeteket a szexuális felvilágosításból és más iskolai programokból – emlékeztet a Népszava.