eur:
367.85
usd:
342.24
bux:
49320.70
2023. június 9. péntek Félix
Nyitókép: NATO

Finnország: a török elnök már döntött a finn NATO-tagságról

Még a héten bejelentik.

Törökország és elnöke, Recep Tayyip Erdogan meghozta a döntését Finnország NATO-csatlakozásáról, amelyet pénteken jelentenek be hivatalosan a finn elnök látogatásakor - közölte szerdán Helsinki.

"A törökök remélik, ott leszek, hogy fogadjam a válaszukat, amikor bejelentik a döntésüket. Természetesen elfogadtam a meghívást, és elmegyek, hogy fogadjam a szándékuk bejelentését" - tudatta közleményében Sauli Niinistö finn elnök.

Az újraválasztásáért kampányoló török elnök, aki tavaly óta akadályozza Finnország és Svédország NATO-csatlakozását, szerda reggel utalt arra, hogy pozitívan reagál a NATO-csatlakozással kapcsolatban Helsinkinek tett "ígéretére".

"Tiszteletben tartjuk az általunk tett ígéretet" - jelentette ki Recep Tayyip Erdogan. "Pénteken találkozunk az elnökkel, és megtesszük, amire az ígéretünk kötelez".

Török diplomaták is úgy nyilatkoztak, hogy a finn csatlakozásra hamar rábólint Ankara, de pontos időpontot ők nem közöltek.

A Svédországgal 2022 májusában közösen beadott finn NATO-felvételi kérelmet a török parlamentnek kell ratifikálnia. A ratifikálás időpontja egyelőre nem ismert, nem tudni, hogy a május 14-re kitűzött törökországi választások előtt vagy után kerül rá sor.

Svédország esetében bonyolultabb a helyzet, Törökország ugyanis egyebek mellett Svédországban élő kurd "terroristák" támogatásával vádolja Stockholmot.

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök kedden ismerte el, hogy az elmúlt hetekben nőtt az eshetősége annak, hogy Finnországot előbb veszik fel a NATO-ba.

A két, korábban semleges észak-európai ország az Ukrajna elleni, 2022. február 24-én kezdődött orosz invázió után döntött arról, hogy csatlakozik az észak-atlanti szövetséghez.

Címlapról ajánljuk
Operaház, harmadik felvonás: Ókovács Szilveszter a következő öt év terveiről

Operaház, harmadik felvonás: Ókovács Szilveszter a következő öt év terveiről

Az InfoRádió Aréna című műsorának vendégeként a Magyar Állami Operaház régi-új főigazgatója beszélt a nemrég lezárult, hosszúra nyúlt pályázati időszakról, az Operaház távozóiról, a dalszínház és a nemzeti operajátszás jövőjéről illetve az Erkel Színházzal és az Eiffel Műhelyházzal kapcsolatos terveiről is.

Elhunyt az Ablak közismert műsorvezetője

Hetvenkét éves korában csütörtökön elhunyt Bánki Ilona újságíró, a Magyar Televízió egykori kulturális főszerkesztője, az MTVA Kulturális Főszerkesztőségének volt főszerkesztő-helyettese.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×