Nyitókép: MTI/AP/Libkos

Bahmut a végnapjait élheti a NATO és a Wagner csoport szerint is

Infostart / MTI
2023. március 8. 15:42
Az orosz zsoldosok a város keleti részén nyomulnak előre. Jens Stoltenberg szerint nagy erőket vonultatnak fel a támadók, mennyiséggel pótolják a hiányzó minőséget.

Az orosz erők teljesen ellenőrzésük alá vonták Artemivszk (Bahmut) város keleti részét - közölte Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsoport alapítója szerdán a Telegramon.

"A Wagner katonai magánvállalat egységei elfoglalták Bahmut egész keleti részét. A Bahmutka folyótól keletre minden teljes mértékben a Wagner katonai magánvállalat ellenőrzése alatt áll" - mondta Prigozsin a sajtószolgálata által kiadott közlemény szerint.

Artemivszk fontos közlekedési csomópont a Donyec-medencében harcoló ukrán csapatok ellátásában. Gyenyisz Pusilin, az Ukrajnától elcsatolt donyecki régió megbízott vezetője február 16-án jelentette be, hogy az orosz erők elfoglalták az összes jelentősebb magaslatot a város körül.

Mindeközben Jens Stoltenberg NATO-főtitkár arról beszélt, hogy

Bahmut a következő napokban eleshet.

Közölte: Oroszország katonákkal és katonai erővel nyomul előre, a hiányzó minőséget mennyiséggel igyekszenek pótolni. Habár így nagyok a veszteségeik, meglehet, hogy a város néhány napon belül elesik - tudósított a The Guardian Stockholmból, az uniós védelmi miniszterek találkozójáról.

Stoltenberg hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Bahmut elvesztése nem lesz fordulópont a háborúban, csupán jelzi, nem szabad alábecsülni Oroszországot.

(A nyitóképen: Ukrán önjáró tüzérségi jármű tüzet nyit a donyecki régióban lévő Bahmut település közelében húzódó frontvonalon 2023. március 5-én. Bahmutot az ukrán védelmi erők tartják ellenőrzésük alatt, míg az orosz egységek erőiket a környező települések irányában történő támadó műveletek végrehajtására összpontosítják.)