Nyitókép: MTI/EPA/Belta pool/Andrej Sztaszevics

Aljakszandr Lukasenka: Fehéroroszország nem akar háborút, de kész megvédeni szuverenitását

Infostart / MTI
2023. február 23. 20:00
A fehérorosz elnök a kínai sajtónak nyilatkozta ezt és hozzátette: szeretné, ha béke lenne.

Aljakszandr Lukasenka azt mondta: Lengyelország, Litvánia és Ukrajna területén az utóbbi napokban nem látták jelét olyan csapatösszevonásoknak, amelyekkel belerángathatnák Fehéroroszországot a konfliktusba. Hangsúlyozta: Minszk ezt pozitívan értékeli. Mindazonáltal készen állnak "nagyon komoly" választ adni egy esetleges külföldi agresszióra. Hozzátette: ezt világossá tették a kijevi, a londoni és a washingtoni vezetésnek is. "Remélem, lesz alkalmam álláspontunkat a franciáknak is értésére adni, végtére is nukleáris nagyhatalom" - tette hozzá.

"Isten őrizz, hogy Ukrajna felől agressziót hajtsanak végre Fehéroroszország ellen, mert akkor kénytelenek leszünk válaszolni" - idézte az SZB Belarusz Szevodnya című lap Lukasenkát, aki meggyőződését fejezte ki, hogy ebben az esetben számíthatnak majd a világközösség, különösen pedig Kína és Oroszország támogatására is.

Lukasenka beszélt az ukrajnai orosz hadműveletről is. Véleménye szerint a fegyveres konfliktus elkerülhetetlen volt.

Hozzátette, ha Moszkva nem veszi elejét a Nyugat tevékenységének Ukrajnában, az még súlyosabb következményekkel járt volna.

Kiemelte, hogy tudomása szerint Hszi Csin-ping kínai elnök csütörtökön vagy pénteken beszédet mond, vagy bejelentést tesz az ukrajnai orosz hadművelet kapcsán. "Szeretném felhívni a figyelmüket, hogy ez a kínai politika részéről nem szokványos dolog. A kínaiak mindig gondosak és óvatosak. Nem ártják magukat olyan dolgokba, amelybe nem szükséges" - fogalmazott a fehérorosz elnök, aki szerint nagyon komoly következményei lennének, ha nem találna értő fülekre a kínai álláspont.