Nyitókép: MTI/EPA/Ronald Wittek

Megbénultak a német repülőterek, és ez még csak a kezdet

Infostart
2023. február 17. 13:29
Becslések szerint 300 ezer utast érintenek a járattörlések Németország legnagyobb repülőterein. A légiközlekedést szinte teljesen megbénítja a Ver.di szakszervezet által meghirdetetett figyelmeztető sztrájk, járattörlések mellett egész nap további komoly fennakadásokkal, a többi között késésekkel kell számolni.

A Ver.di a német szolgáltatói szektor legnagyobb érdekképviselete. Az általa meghirdetett munkabeszüntetés az ország több nagy repülőterét érintette, és szombat hajnali egy óráig tart. A Közalkalmazottak Szövetsége csatlakozott a szakszervezet felhívásához.

Délelőtti beszámolók szerint Frankfurtban, Münchenben, Hannoverben, Stuttgartban, Brémában, Hamburgban és Dortmundban nagyrészt megbénult a normális repülőtéri működés. A szakszervezet a földi kiszolgáló személyzetét és közlekedésbiztonsági dolgozóit szólította fel sztrájkra. A járatok többségét nem indítják el, és ugyanez vonatkozik az utasszállító gépek fogadására is.

Becslések szerint mintegy 2500 járat törlésére kerülhet sor.

Egyedül a Lufthansa légitársaságnak mintegy 1300 járatot kellett törölnie.

A nem kereskedelmi járatok közlekedhetnek, így elindulhatnak a földrengés sújtotta törökországi és szíriai katasztrófaövezet lakóinak szánt segélyszállítmányok.

Münchenben ugyan fogadják a nap folyamán kezdődő nemzetközi biztonsági konferenciára érkező államfőket, kormányfőket és minisztereket szállító repülőgépeket, a nem kormányzati gépeken utazó résztvevőknek azonban alternatív útvonalakat kell keresniük.

A sztrájkolókat a szakszervezet arra szólította fel, hogy a bérköveteléseket alátámasztó gyűléseken vegyenek részt.

A munkabeszüntetésre annak kapcsán került sor, hogy a Ver.di saját megítélése szerint mindeddig sikertelen tárgyalásokat folytatott a közszférában dolgozó nagyjából 2,5 millió munkavállalóra vonatkozó kollektív szerződésről, ennek keretében pedig a javasolt béremelésről. Ebbe a munkavállalói csoportba tartozik a repülőtéri alkalmazottak jelentős része is.

A ZDF német közszolgálati televízió arról számolt be, hogy

a szakszervezet 10,5 százalékos, de havonta legalább 500 eurós béremelést követel.

A munkáltatók elutasították a követeléseket, de saját ajánlatukat még nem nyújtották be. Február utolsó hetére ugyanakkor Potsdamban újabb tárgyalási fordulót terveznek. A szakszervezet ugyanakkor azzal fenyeget, hogy a sztrájkfelhívást kiterjeszti az egészségügyi intézmények alkalmazottaira, a helyi közlekedésre vagy épp a szemétszállításra is. A Ver.di már január végén figyelmeztető sztrájkot hirdetett meg a beríni repülőtereken.

A szakszervezeti követeléseket ugyanakkor élesen bírálják különböző gazdasági szervezetek, így a kis- és középvállalkozások szövetsége is. A szövetség vezetője elfogadhatatlannak nevezte hogy a szakszervezet az egész német gazdaságot sújtja bérköveteléseivel. Hasonlóan vélekedett az ellenzéki konzervatív CDU/CSU pártszövetség egyik magas rangú képviselője. Gitta Connemann, a pártszövetség a vállalkozók érdekeit képviselő szárnyának vezetője elfogadhatatlannak nevezet, hogy egy szakszervezet az egész országot túszul ejti saját érdekei miatt.