Nyitókép: MTI/AP/Andriy Dubchak

Luhanszkból nagy ukrán készülődés látszik

Infostart / MTI
2023. február 8. 16:41
Miközben az orosz katonai szóvivő szerdán súlyos ukrán veszteségekről számolt be, az Ukrajnától elszakított luhanszki régió megbízott vezetője közölte, hogy az ukrán hadsereg erőösszpontosítást hajtott végre egy ellentámadáshoz.

Leonyid Paszecsnyik, a luhanszki régió vezetője a Rosszija 24 televíziónak nyilatkozva nagyon nehéznek minősítette a helyzetet az érintkezési vonalon, különösen Szvatove és Kreminna közelében, de Liszicsanksznál és Rubizsnénél is.

Mint mondta, az ukrán fegyveres erők ezen a szakaszon egységeket vonnak össze, hogy ellentámadásba lendüljenek és elveszített területeket szerezzenek vissza.

Ezzel szemben Apti Alaudinov vezérőrnagy, az Ahmat különleges egység parancsnoka, a luhanszki "népi milícia" 2. hadtestének parancsnokhelyettese a Szolovjov Live médiacsatornán azt mondta, hogy Kijev Herszonból, Harkivból, sőt Nyugat-Ukrajnából is erőket és eszközöket helyez át a Donyec medencébe, mert "nagyon rosszul megy a dolga".

Alaudinov elmondása szerint Artemivszkben (Bahmutban), ahol az ukrán oldalon nagyszámban harcolnak külföldi "zsoldosok", az orosz csapatok folytatják sikeres előrenyomulását, a várost jobb oldalról "átkarolták" és több utcát elfoglaltak.

Az orosz ellenőrzés alá került területek több településéről, köztük Donyeckből jelentettek a helyi hatóságok szerdán ukrán tüzérségi támadást. Paszecsnyik azt állította, hogy az ukrán hadsereg szándékosan löveti a luhanszki kórházakat.

Tatyjana Moszkalkova orosz emberi jogi biztos szerdán a Telegram-csatornáján közölte, hogy a fogolycsere révén az orosz fogságból kiváltott katonákat az ukrán hadvezetés visszaküldi a frontvonalba.

(A nyitókép illusztráció: Ukrán katonák egy páncélozott jármű tetején állnak, mielőtt a frontra indulnak a kelet-ukrajnai Donyeck megyében 2023. január 28-án.)