Nyitókép: MTI/AP/Jevhen Maloletka

Magyarországon is áthaladt a bolgárok ukrajnai fegyverszállítmánya

Infostart
2023. január 20. 08:00
Bulgária hónapokon át szállított fegyvert és üzemanyagot Ukrajnának úgy, hogy a szállítmányok Magyarországon is áthaladtak, de nem innen közvetlenül kerültek Ukrajnába.

A magyar kormány a háború kezdetétől elzárkózott az elől, hogy Ukrajnának közvetlenül fegyvereket szállítson, vagy innen szállítsanak, de a az országon áthaladhattak Ukrajnának szánt küldemények - írja az rtl.hu a német Die Welt cikke nyomán.

A titkos szállítmányokról Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter nyilatkozott a német lapnak. Mint mondta a háború első három hónapjában Bulgária biztosította az ukrán hadsereg lőszerszükségletének harmadát, gázolajszükségletének pedig 40 százalékát. A dízel üzemanyagot a bolgárok egyébként importált orosz olajból állították elő.

Amikor Moszkva rájött erre, leállította a Bulgáriába menő gázszállításokat

és az oroszok kibertámadások sorát hajtották végre a balkáni ország ellen.

A titkos akcióra azért volt szükség, mert az európai és az amerikai szállítmányokra még várni kellett, Bulgáriának azonban rengeteg olyan, a szovjet időkből megmaradt hadianyag állt rendelkezésére, amit az ukrán hadsereg is használt. A szállítások költségeit amerikai és brit forrásokból fizették.

A magyar kormány korábban megtiltotta, hogy Ukrajnának szánt fegyvereket közvetlenül Magyarország területéről vigyék ki Ukrajnába, de az áthaladást a NATO kötelezettségeknek megfelelően engedélyezte.