Nyitókép: Vrabelpeter1/Getty Images

Hatalmas erőkkel készül a szlovák rendőrség a szombati népszavazásra

Infostart
2023. január 20. 16:32
A rendőrség megtette a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy ne legyen rendbontás a népszavazáskor – közölte a szlovák rendőrség.

5570 rendőr felügyeli a közrendet a szombati népszavazáskor - közölte a szlovák rendőrség a közösségi oldalán. A rendőrfőkapitány-helyettes, Damian Imre úgy fogalmaz: "a rend biztosításában a rendészeti, közlekedési és vasúti rendészeti szolgálatok rendőrei vesznek részt, de a bűnügyi rendőrség is készenlétben áll."

A szombati népszavazást a Smer-SD kezdeményezte, más ellenzéki pártokkal együtt. Az ellenzék azt reméli, hogy ezzel előrehozott választásokat tud kicsikarni.

Azért érdekes politikai szempontból a helyzet, mert a szombati népszavazás véleménynyilvánító népszavazás lesz. Mindenesetre arról kérik ki a polgárok véleményét, hogy

a bármikor funkcióban lévő kormány mandátumát a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa egyszerű többséggel lerövidíthesse,

vagy azt ügydöntő népszavazáson maguk a polgárok tehessék meg.

Három nappal ezelőtt arról írtunk, hogy Eduard Heger szlovák miniszterelnök bejelentette: egyeztetéseket kezd az előre hozott választásokról, miután egy elveszített bizalmi szavazás után kudarcba fulladtak a parlamenti többség biztosítására tett kísérletei.