Drasztikus változásokon ment át a síturizmus a Covid-években

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt
2023. január 15. 09:47
A téli sportokból élő iparág nemcsak a hóhiánnyal járó globális felmelegedés miatt, hanem a koronavírus-járvány során is jelentős veszteségeket szenvedett el.

A koronavírus-járvány hatására globálisan 37 százalékkal csökkent a síközpontok látogatottsága. A 2019-2020-as síszezonban még közel 320 millió látogatója volt a síközpontoknak világszerte, addig a 2020-2021-es szezonban kicsivel több mint 200 millió.

"A legnagyobb negatív hatást az alpesi országokban regisztrálták, ahol a látogatottsági szám 68 százalékkal esett vissza az előző szezonhoz képest" – mondta el az InfoRádióban Erdélyi Dóra, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány senior elemzője. A pandémia csillapultával viszont a síelők visszatértek a pályákra.

Az elemző kifejtette: Európában a legtöbb síterep – közel ötszáz – Németországban található, a második helyen Oroszország áll kicsivel több mint 350 sítereppel. Magyarország területének ugyan csak két százaléka fekszik 400 méternél magasabban a tengerszint fölött, de

itthon 15 síterep is található 55 sífelvonóval.

Az elemző szerint 2021-ben Németországban körülbelül 14,6 millióan síeltek a legtöbben Európában. A magyar lakosságon belül a legutolsó felmérések szerint közel 600 ezren síeltek, ez a lakosság 6 százalékát teszi ki.

Ha a teljes lakossághoz mérve nézzük a síelők arányát, akkor Európán belül Liechtensteinben a legmagasabb ez az arány, ahol a lakosság 36 százaléka hódolt ennek a téli sportnak.

Az egész világon jelenleg 68 országban 5764 síterep működik, melyek összesen hatmillió szálláslehetőséget kínálnak. A téli turizmus az európai országok GDP-jének 1-2 százalékát teszi ki –olvasható az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Drasztikus változásokon ment át a síturizmus az utóbbi években
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást